У Источном Новом Сарајеву јуче је одржана изложбено-продајна манифестација „Дан рогатичког кромпира и романијског скоруп-кајмака“ на којој су произвођачи представили своје производе високог квалитета. Посјетиоци су на Тргу Србија могли да дегустирају традиционална јела од кромпира и млијечне производе, али и да купе кромпир и кајмак.
Јучерашња манифестација је организована у сарадњи Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Ресор за пружање стручних услуга и Пољопривредног кластера Сарајевско-романијске и Горњедринске регије. Генерални покровитељи биле су општине Источно Ново Сарајево и Рогатица. Младен Лакић, начелник Одјељења за управљање локалним развојем, привреду и друштвене дјелатности Општине Рогатица, свечано је отворио „Дан рогатичког кромпира и романијског скоруп-кајмака“.
– Рогатица је позната по свом кромпиру, вриједним домаћинима и плодној земљи која даје најбоље приносе. „Дан рогатичког кромпира и романијског скоруп-кајмака“ није само прилика да представимо наше производе, већ и да учврстимо сарадњу међу општинама, произвођачима и пријатељима из цијеле регије – поручио је Лакић у свом обраћању.
Јелена Мићић, руководилац Подручне јединице Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске изјавила је да је циљ оваквих дешавања промоција два изузетна производа Сарaјевско-романијске регије који носе ознаку заштите географског поријекла.
– Ознака није само признање, већ представља додатни задатак да се стално ради на унапређењу квалитета и да се чува традиционална производња, земљиште и природа за будуће генерације. Рогатички кромпир је, у комерцијалној производњи, достигао висок ниво производње која се одвија на неких 300 хектара. Приноси се крећу од 18 до 25 тона по хектару, а имамо изузетне парцеле и до 35 тона – навела је Мићићева.
Иако је, како наводи, рогатички кромпир препознатљив на тржишту, конкуренција је нелојална, те је и даље потребна јака промоција.
– Направили смо велики искорак, улазимо у прераду рогатичког кромпира. Полако се фабрика за прераду припрема, објекти су спремни. Производња ће се одвијати у двије фазе. У првој ће се доћи до полуготовог производа, очишћеног кромпира, вакумираног, а у другој фази завршавамо цјелокупни циклус производње да дођемо до залеђеног готовог производа – помфрита – закључила је Мићићева.
Један од излагача Драган Мотика изјавио је да на „Дану рогатичког кромпира и романијског скоруп-кајмака“ учествује сваке године, а бави се узгојем сјеменског и меркантилног кромпира.
– Сваке године сам овдје и увијек се радо одазовем. Иако временски услови нису били идеални, задовољан сам овогодишњим приносом – изјавио је Мотика.
Свој допринос јучерашњој манифестацији су, поред произвођача, традиционално дали и ученици Средњошколског центра „27. јануар“ из Рогатице.
























Last modified: 26/10/2025