U Istočnom Novom Sarajevu juče je održana izložbeno-prodajna manifestacija „Dan rogatičkog krompira i romanijskog skorup-kajmaka“ na kojoj su proizvođači predstavili svoje proizvode visokog kvaliteta. Posjetioci su na Trgu Srbija mogli da degustiraju tradicionalna jela od krompira i mliječne proizvode, ali i da kupe krompir i kajmak.
Jučerašnja manifestacija je organizovana u saradnji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Resor za pružanje stručnih usluga i Poljoprivrednog klastera Sarajevsko-romanijske i Gornjedrinske regije. Generalni pokrovitelji bile su opštine Istočno Novo Sarajevo i Rogatica. Mladen Lakić, načelnik Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti Opštine Rogatica, svečano je otvorio „Dan rogatičkog krompira i romanijskog skorup-kajmaka“.
– Rogatica je poznata po svom krompiru, vrijednim domaćinima i plodnoj zemlji koja daje najbolje prinose. „Dan rogatičkog krompira i romanijskog skorup-kajmaka“ nije samo prilika da predstavimo naše proizvode, već i da učvrstimo saradnju među opštinama, proizvođačima i prijateljima iz cijele regije – poručio je Lakić u svom obraćanju.
Jelena Mićić, rukovodilac Područne jedinice Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izjavila je da je cilj ovakvih dešavanja promocija dva izuzetna proizvoda Sarajevsko-romanijske regije koji nose oznaku zaštite geografskog porijekla.
– Oznaka nije samo priznanje, već predstavlja dodatni zadatak da se stalno radi na unapređenju kvaliteta i da se čuva tradicionalna proizvodnja, zemljište i priroda za buduće generacije. Rogatički krompir je, u komercijalnoj proizvodnji, dostigao visok nivo proizvodnje koja se odvija na nekih 300 hektara. Prinosi se kreću od 18 do 25 tona po hektaru, a imamo izuzetne parcele i do 35 tona – navela je Mićićeva.
Iako je, kako navodi, rogatički krompir prepoznatljiv na tržištu, konkurencija je nelojalna, te je i dalje potrebna jaka promocija.
– Napravili smo veliki iskorak, ulazimo u preradu rogatičkog krompira. Polako se fabrika za preradu priprema, objekti su spremni. Proizvodnja će se odvijati u dvije faze. U prvoj će se doći do polugotovog proizvoda, očišćenog krompira, vakumiranog, a u drugoj fazi završavamo cjelokupni ciklus proizvodnje da dođemo do zaleđenog gotovog proizvoda – pomfrita – zaključila je Mićićeva.
Jedan od izlagača Dragan Motika izjavio je da na „Danu rogatičkog krompira i romanijskog skorup-kajmaka“ učestvuje svake godine, a bavi se uzgojem sjemenskog i merkantilnog krompira.
– Svake godine sam ovdje i uvijek se rado odazovem. Iako vremenski uslovi nisu bili idealni, zadovoljan sam ovogodišnjim prinosom – izjavio je Motika.
Svoj doprinos jučerašnjoj manifestaciji su, pored proizvođača, tradicionalno dali i učenici Srednjoškolskog centra „27. januar“ iz Rogatice.
























Last modified: 26/10/2025