Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Prvi koraci ka revitalizaciji starog grada Borča

07/11/2017

Tomislav Pavlović i Bogdan Obradović, porijeklom iz mesićkog kraja, još 2005. godine imali su ideju o osnivanju Zavičajnog udruženja “Borač – Mesići”, ali do njene realizacije nije došlo. Tu ideju nastoje da realizuju u predstojećem periodu.

Tim povodom razgovarali su sa načelnikom opštine Rogatica Miloradom Jagodićem i izložili mu plan rada udruženja. Aktivnosti bi bile fokusirane na to da se zidine starog grada Borča sačuvaju od propadanja. Osim toga, radilo bi se na zaštiti i promociji istorijskih i kulturnih spomenika na širem području.

Načelnik Jagodić je obećao da će Opštinska uprava podržati njihove aktivnosti u skladu sa svojim mogućnostima, s obzirom na to da je Borač bio jedan od tri najveća grada srednjovjekovne Bosne i da ima nemjerljiv istorijski značaj za Rogaticu, ali i državu.

Obje strane su saglasne da je to obiman proces za koji je potrebno mnogo vremena i novca. Međutim, kako kažu, važno je započeti taj posao, a nadaju se da će ga i buduće generacije nastaviti sa istim entuzijazmom.

Srednjovjekovni grad Borač sagrađen je na strmim liticama iznad rijeke Prače, a prvi put se pominje u X vijeku. Nekada je bio simbol moći vlastelinske porodice Pavlović, veoma razvijen i uticajan, sve do napuštanja i spaljivanja od strane Osmanlija u drugoj polovini XV vijeka.

Last modified: 07/11/2017

Comments are closed.