Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Javni poziv nezaposlenim licima za pohađanje certifikovanih obuka

23/02/2023

Srednjoškolski centar Pale, u okviru projekta „Lokalnim partnerstvom do zapošljavanja u Palama“ ( Projekat) , na osnovu  Ugovora o zajedničkoj realizaciji Projekta  broj: 01-392/22 od 24.05.2022. godine, potpisanog između Opštine Pale  i Srednjoškolskog centra Pale, u ime Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Pale (LPZ) Pale objavio je Javni poziv nezaposlenim licima za pohađanje certifikovanih obuka. Na ovaj javni poziv mogu se prijaviti i nezaposlena lica iz drugih opština, uključujući i Rogaticu.

Srednjoškolski centar Pale i Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Pale ( LPZ Pale) pozivaju nezaposlena lica evidentirana pri Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske  u opštinama: Pale, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Trnovo, Istočni Stari Grad, Sokolac, Han Pijesak, Vlasenica i Rogatica da se prijave za učešće u Projektu, odnosno za pohađanje certifikovanih obuka za deficitarna zanimanja koje će se izvoditi u Palama.

Nosilac Projekta je Opština Pale, na osnovu  Ugovora o implementaciji broj: 40371856/0 od 22.03.2022. godine, potpisanog  između Međunarodne organizacije rada i Opštine Pale , a partneri su : Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, Srednjoškolski  centar Pale, Udruženje Sunce i poslodavci: Grijanje invest, VS lajt,  Dom za starije “Natura”, Tekstilno preduzeće “Mraz”,  hotel “Termag” Jahorina, Preduzeća: Milkus, Stanišić i Građenje, autolimarsko-lakirerska radnja Gluhović, Enterijeri Perić i Pekara Klas.

 1. Predmet javnog poziva

Predmet javnog poziva je izbor kandidata/kinja za pohađanje obuka koje će biti izvođene u skladu sa javno važećim  programima osposobljavanja u Republici Srpskoj, što uključuje: teorijski dio koji će se izvoditi  u Srednjoškolskom centru Pale i praktični dio koji će se realizovati kod poslodavaca, članova LPZ Pale.

U okviru Projekta planirano je obučavanje za deficitarna zanimanja utvrđena analizom stanja na tržištu rada od strane  LPZ Pale i biće obuhvaćeno 70 nezaposlenih lica prijavljenih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u navedenim opštinama.

Sve obuke su potpuno besplatne za polaznike i biće izvedene po javno važećim programima osposobljavanja objavljenim na sajtu Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske, odnosno Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Planirane su  naknade za prevoz i topli obrok polaznicima obuka u skladu s raspoloživim budžetom Projekta, a ljekarska uvjerenja za pohađanje obuka kao i osiguranje polaznika tokom trajanja obuka biće podmireni sredstvima Projekta.

Vrijeme početka obuka planirano je u drugoj polovini marta 2023. godine i zavisi od popunjavanja grupa. Trajanje obuka zavisi od vrste obuke, intenziteta i organizacije održavanja časova, a u prosjeku se može završiti za dva do tri mjeseca. Svi  polaznici/ce će biti na vrijeme informisani o mjestu i vremenu  održavanja obuke, te o broju časova teorije i prakse.

Kandidati/kinje koji uspješno završe obuku unaprijediće svoju konkurentnost na tržištu rada, dobiće javno važeću ispravu o osposobljenosti za zanimanje i moći će se zaposliti kod poznatih poslodavaca  ili kod ostalih poslodavaca u skladu sa svojim željama i potrebama.

 1. Obuke

Nezaposlena lica  mogu se prijaviti za pohađanje sljedećih  obuka – programa osposobljavanja:

 1. Šivač,
 2. Njegovatelj starijih i nemoćnih lica,
 3. Plastenički proizvođač*,
 4. Pčelar*,
 5. Pekar,
 6. Bravar-zavarivač,
 7. Stolar namještaja,
 8. Autolimar;
 9. Konobar,
 10. Recepcioner,
 11. Keramičar,
 12. Instalater grijne i rashladne tehnike,
 13. Podopolagač,
 14. Električar-elektroinstalater,
 15.  Zavarivač MIG MAG postupkom.

Obuke su definisane na osnovu istraživanja interesovanja nezaposlenih lica i potreba preduzeća sa područja opštine Pale i okolnih opština. Održavanje obuka i formiranje grupa zavise od broja zainteresovanih, odnosno prijavljenih nezaposlenih lica.

*Za zanimanja plastenički proizvođač i pčelar LPZ Pale, osim obuke,  obezbjeđuje i paket opreme (u približnoj vrijednosti od 5.000 KM za jednog korisnika)  za pokretanje plasteničke ili pčelarske proizvodnje za maksimalno 12 lica koja žele da registruju i održavaju aktivnim minimalno  godinu dana komercijalno poljoprivredno gazdinstvo.

 1. Uslovi učešća

Svi kandidati/kinje prilikom prijave na javni poziv moraju ispuniti sljedeće uslove:

 • Da su stariji od 18 godina
 • Da su nezaposlene osobe registrovane na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u navedenim opštinama.

Prednost će imati pripadnici sljedećih kategorija nezaposlenih osoba:

–              mladi  (18-35) godina,

–              žene,

–              kategorije sa niskim učešćem na tržištu rada (pripadnici manjina, osobe sa invaliditetom te otpuštene, nezaposlene osobe starije od 50 godina),

–              dugotrajno nezaposleni koji su registrovani u evidenciji Zavoda za zapošljavanje  duže od 12 mjeseci,

–              nezaposlene osobe sa nižim stepenom obrazovanja ili bez formalnog obrazovanja,

–              pojedinci sa otežanim mogućnostima za zapošljavanje, uključujući one koji su usljed posljedica pandemije Kovid-19 ostali bez posla.

 1. Izbor kandidata

Izbor kandidata/kinja će se vršiti do raspoloživog iznosa sredstava predviđenih Projektom za ovu namjenu, odnosno do izbora 70 nezaposlenih lica za obuke, u skladu sa redoslijedom prijava, odnosno pripadnosti jednoj ili više teže zapošljivih kategorija navedenih  u članu 2. ovog Javnog poziva.

 1. Način prijave

Nezaposlena lica koja žele učestovati u programima osposobljavanja dužna su dostaviti  popunjen Obrazac za prijavu (Prilog 1. ovog Javnog poziva) na jedan od načina:

–      Mejlom poslati skeniran ili uslikan Obrazac za prijavu na adresu:  ss69@skolers.org s naslovom poruke: „Prijava na javni poziv za nezaposlena lica za pohađanje obuka“.

–      Popunjen Obrazac poslati putem pošte ili lično donijeti na adresu: Srednjoškolski centar Pale, Njegoševa br.7, 71420 Pale s naznakom: „Prijava na javni poziv za nezaposlena lica za pohađanje obuka“.

Napomena: U postupku odabira kandidata/kinja, biće provjereno da li zainteresovani/a ima status nezaposlenog lica, a na osnovu uvida u evidenciju JU Zavoda za zapošljavanje RS, te se može zahtijevati dodatna dokumentacija kojom se dokazuju uslovi kandidata/kinja za pohađanje obuke.

 1. Rok za podnošenje prijava za učešće u obukama

Rok za dostavljanje prijava na ovaj Javni poziv je otvoren do 15. 03. 2023. godine ili do popunjavanja kapaciteta ( poziv se može smatrati  produženim do popunjavanja slobodnih mjesta).

 1. Dodatne informacije

Dodatne informacije o ovom Javnom pozivu mogu se dobiti u Srednjoškolskom centru Pale, kontakt osoba Nedeljko Gazivoda, broj tel. 065  490 991, mejl: nedeljkog59@gmail.com

 1. O projektu

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Pale je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija finansira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba  i kanale društvenih mreža (Instagram, Fejsbuk, Tviter i Ju tjub).

Obrazac za prijavu za pohađanje certifikovanih obuka moguće je preuzeti u prostorijama Zavoda za zapošljavanje u Rogatici.

Last modified: 23/02/2023

Comments are closed.