Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Ilindanski sabor – dio identiteta naroda boričkog kraja

02/08/2022

Praznik Svetog proroka Ilije je neodvojivi dio identiteta naroda boričkog platoa. Svi Boričani, bilo da su ostali na ognjištima ili otišli u svijet, na Ilindan se sastaju na zemlji svojih predaka uz pjesmu, igru i neizostavno pečeno jagnje. Tako je i danas. U porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla na Borikama praznična atmosfera vlada od jutra.

Sveštenici boričke i rogatičke parohije služili su Svetu liturgiju, a zatim i parastos Boričanima koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku. Vijence na spomen-obilježje borcima položili su načelnik opštine Milorad Jagodić, predsjednik i potpredsjednik Skupštine opštine Ninoslav Prelić i Đoko Razdoljac, a ispred Opštinske boračke organizacije Mišo Sokolović, Zoran Kosorić i Radoš Zimonjić.

– Dva najveća sabora na ovom kraju imamo za Ivanjdan i Ilindan. Ipak, Ilindan se ističe po brojnosti, najprije zbog dosta ljudi iz dijaspore koji dolaze svojim rodnim kućama, da obiđu rodbinu i svoj hram. Nakon molitvenog dijela koji smo obavili uslijediće i veliki narodni zbor, narodno veselje – rekao je borički paroh Dragan Jović.

Među onima koji su ovih dana iz dijaspore došli u rodni kraj je i Ratko Mitrović.

– Svake godine dolazim ovdje. Imam familiju, imam braću i drago mi je kada dođem na Borike. To je moj zavičaj, jednostavno sanjam o tome. Lijepo nam je i u Švajcarskoj, ali rodni kraj se ne može zaboraviti – konstatovao je Mitrović.

– Veliki je značaj ovakvih okupljanja, za rodbinu, za narod. Na ovaj način pokušavamo da otrgnemo od zaborava stare vrijednosti, da sačuvamo tradiciju stanovništva ovog prostora i da se nastave ova okupljanja za dobrobit svih nas – izjavio je načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić.

Ovogodišnji Ilindan biće upamćen po otvaranju prostorija Udruženja žena “Borike”, u okviru kojeg žene sa ovog platoa čuvaju upravo sve stare vrijednosti.

– U našem udruženju svaštarimo, da tako kažem. Bavimo se vezom, pletenjem, heklanjem, spremanjem hrane. Učestvovale smo i na više sajmova, gdje smo lijepo prihvaćene – rekla je Olivera Planojević, potpredsjednica Udruženja žena “Borike”.

Za dosadašnji doprinos radu udruženja uručene su zahvalnice načelniku opštine Miloradu Jagodiću i boričkom parohu Draganu Joviću.

Program “Ilindanskog sabora” nastavlja se danas uz izbor najljepšeg slavskog kolača, sportska takmičenja i narodno veselje.

Last modified: 02/08/2022

Comments are closed.