Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Opštine Rogatica i Bajina Bašta – primjer dobre prekogranične saradnje

21/06/2022

Projekti finansijski podržani od strane Evropske unije, a realizovani u saradnji susjednih zemalja, značajni su za lokalne zajednice, ali i za te države u pogledu bolje povezanosti i saradnje. Jedan od takvih projekata je i „Unapređenje upravljanja sistemom zaštite od požara u prekograničnom području BiH i Srbije“ koji realizuju Opština Rogatica i Nacionalni park “Tara”, a čija je realizacija započeta u aprilu prošle godine.

Vatrogasci s obje strane Drine bogatiji su za značajne edukativne programe, specijalnu opremu i uniforme, a uskoro će dobiti i specijalna namjenska vozila.

S obzirom na to da se realizacija ovog projekta bliži kraju, danas je u Rogatici održana radionica s ciljem razmjene iskustava.

– Želja nam je da ovaj projekat koji smo započeli dovedemo do kraja i iskoristimo sve njegove benefite. Mi smo otprilike u zadnjim mjesecima održavanja čitavog projekta. Do sada smo, koliko mogu da ocijenim, uspješno obavili sve predviđeno. Između ostalog tu je i ova današnja radionica – rekao je menadžer projekta i starješina Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice „Rogatica“ Zoran Bojović.

– Kao granična opština sa Srbijom prepoznali smo i iskoristili ovu mogućnost. Od ovog vida saradnje koristi imamo i jedni i drugi. Vi ste vidjeli u ovom projektu koji su to benefiti i da se sve uspješno odvija. Današnja radionica je jedan segment tog projekta – izjavio je načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić.

Gostima iz Bajine Bašte prezentovano je iskustvo u gašenju šumskih požara od strane Šumskog gazdinstva „Sjemeć“ Rogatica, a nakon obostranog osvrta na saradnju i iskustva, na terenu su prezentovani šumski resursi sa područja opštine Rogatica.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 429.737,52 evra. Evropska unija kofinansira projekat u iznosu od 363.429,02 evra, odnosno 84,57% ukupne vrijednosti projekta, a Opština Rogatica i NP Tara 66.308,50 evra. Cilj projekta je unapređenje sistema upravljanja hitnim intervencijama u slučaju požara u prekograničnom području BiH i Srbije.

Last modified: 21/06/2022

Comments are closed.