Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Одржани “Дани Војислава Лубарде”

18/06/2022

Током два минула дана у Рогатици је одржана манифестација “Дани Војислава Лубарде”. Ова манифестација први пут је одржана 2018. године у част књижевника који је имао воље и снаге да се бори за истину о свом народу и који је због тога био прогнан.

Првог дана манифестације промовисано је ново издање књиге “Дневник ратног хирурга”, покојног доктора Миодрага Лазића из Ниша, који је дао велики допринос народу Републике Српске у протеклом рату. О књизи је говорио професор Горан Максимовић са Филозофског факултета у Нишу.

– Мало је књига написаних на српском језику које исказују такву дубоку оданост српском народу и високим хуманистичким идеалима, које потврђују грандиозну мисију и дјело једне личности, као што је „Дневник ратног хирурга“ – рекао је Максимовић.

Другог дана манифестације посвећене Војиславу Лубарди представљена је његова књига “Анатема” из које су ученици Средњошколског центра “27. јануар” читали одломке. Пред публиком су наступили и завичајни пјесници Милад Обреновић, Мишо Лубарда и Слободан Ристовић.

Посјетиоци су имали прилику да погледају изложбу фотографија и књига Војислава Лубарде, као и цјелокупну завичајну збирку библиотеке.

– Упркос томе што је Војислав Лубарда протјеран због свог стваралаштва, он је остао истрајан у борби за истину и свој књижевни рад наставио је у Београду, гдје је и преминуо у октобру 2013. године – изјавила је Нада Радуловић, директор Народне библиотеке “Војислав Лубарда”.

Манифестација “Дани Војислава Лубарде” одржана је у организацији Народне библиотеке “Војислав Лубарда”, под покровитељством Општине Рогатица.

ВОЈИСЛАВ ЛУБАРДА

Војислав Лубарда рођен је 1933. године у Рогатици. Због свог књижевног стваралаштва био је протјеран, а његове књиге забрањене. Упркос томе он је остао истрајан и борио се за истину и правду. Лубарда је објавио девет романа и књижевне огледе под називом “Српска беспућа”.

Last modified: 18/06/2022

Comments are closed.