Званична интернет презентација Општинe Рогатица

“Дани Војислава Лубарде” 16. и 17. јуна

09/06/2022

Манифестација “Дани Војислава Лубарде” ове године биће одржана 16. и 17. јуна у организацији Народне библиотеке “Војислав Лубарда”, под покровитељством Општине Рогатица.

Првог дана манифестације наступиће професори Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Данијела Хршум, магистар соло пјевања, и Данијела Газдић, професор хармонике. Тог дана биће одржана промоција новог издања књиге “Дневник ратног хирурга”, чији је аутор др Миодраг Лазић. На промоцији ће говорити Горан Максимовић, редовни професор на Универзитету у Нишу. Издавач ће том приликом свим посјетиоцима поклонити по примјерак књиге “Дневник ратног хирурга”.

За други дан манифестације посвећене Војиславу Лубарди планирано је представљање његове књиге “Анатема” из које ће ученици Средњошколског центра “27. јануар” читати одломке. Посјетиоци ће имати прилику да погледају изложбу фотографија и књига Војислава Лубарде, као и цјелокупну завичајну збирку библиотеке. Пред публиком ће наступити и завичајни пјесници: Милад Обреновић, Мишо Лубарда и Слободан Ристовић.

На крају манифестације биће проглашени и новчано награђени најбољи читаоци на одјељењима за омладину и одрасле.

Војислав Лубарда рођен је 1933. године у Рогатици. Због свог књижевног стваралаштва био је протјеран, а његове књиге забрањене. Упркос томе он је остао истрајан и борио се за истину и правду. У мају 2018. године Народна библиотека у Рогатици названа је по њему, а мјесец касније покренута је и по први пут одржана манифестација “Дани Војислава Лубарде” како би се његови лик и дјело сачували од заборава. Лубарда је преминуо 2013. године.

Last modified: 10/06/2022

Comments are closed.