Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Nastavak obuke za radnike JKP “Vrela Seljani”

12/11/2021

U okviru prekograničnog projekta, koji finansira EU, za radnike Javnog komunalnog preduzeća „Vrela Seljani“ Rogatica juče je započela obuka za otkrivanje kvarova na vodovodnoj mreži. Prošle godine održana je obuka za pet radnika JKP “Vrela Seljani”, a oni će ove godine da obuče još pet svojih kolega.

Juče je Vanja Bojović, inženjer mašinstva u ovom preduzeću, započela obuku i održala uvodno predavanje o unapređenju upravljanja vodosnabdijevanjem kroz otkrivanje kvarova na mreži.

Cilj obuke je da se, pored pasivne kontrole koja podrazumijeva popravku vidljivih curenja, pristupi aktivnoj kontroli tj. kontinuiranom praćenju i smanjivanju gubitaka traganjem za neprimijećenim curenjima kako bi se smanjili gubici vode.

Aktivna kontrola curenja je proaktivan pristup gdje osoblje vodovodnog preduzeća koristeći opremu za detekciju istražuje na terenu s ciljem lociranja curenja. Upravljanje gubicima je značajno zbog ekoloških, ekonomskih, higijenskih te tehnoloških aspekata bezbjednosti vodosnabdijevanja. Riječ je o inovativnom pristupu u skladu sa evropskim standardima.

Last modified: 12/11/2021

Comments are closed.