Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Наставак обуке за раднике ЈКП “Врела Сељани”

12/11/2021

У оквиру прекограничног пројекта, који финансира ЕУ, за раднике Јавног комуналног предузећа „Врела Сељани“ Рогатица јуче је започела обука за откривање кварова на водоводној мрежи. Прошле године одржана је обука за пет радника ЈКП “Врела Сељани”, а они ће ове године да обуче још пет својих колега.

Јуче је Вања Бојовић, инжењер машинства у овом предузећу, започела обуку и одржала уводно предавање о унапређењу управљања водоснабдијевањем кроз откривање кварова на мрежи.

Циљ обуке је да се, поред пасивне контроле која подразумијева поправку видљивих цурења, приступи активној контроли тј. континуираном праћењу и смањивању губитака трагањем за непримијећеним цурењима како би се смањили губици воде.

Активна контрола цурења је проактиван приступ гдје особље водоводног предузећа користећи опрему за детекцију истражује на терену с циљем лоцирања цурења. Управљање губицима је значајно због еколошких, економских, хигијенских те технолошких аспеката безбједности водоснабдијевања. Ријеч је о иновативном приступу у складу са европским стандардима.

Last modified: 12/11/2021

Comments are closed.