Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Obilježena krsna slava hrama Rođenja Svetog Jovana Krstitelja na Crkvinama

07/07/2021

Danas je na Crkvinama obilježena krsna slava hrama Rođenja Svetog Jovana Krstitelja i održan tradicionalni crkveno-narodni sabor. Svetu liturgiju služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje sveštenika Mitropolije.

Nakon liturgije služen je parastos za 42 člana porodice Pušonja iz sela Džimrije, koji su mučki poklani i pogubljeni 26. aprila 1942. godine od strane ustaša iz Crne legije. Najmlađa žrtva bio je Marko, star sedam dana, a najstarija sedamdesetsedmogodišnja Đurđija.

Na kraju je slomljen slavski kolač i upriličen ručak. Domaćini slave bili su Zoran i Nada Ašonja, a sljedeće godine u toj ulozi biće Miroljub, Dejan i Mladen Jovičić.

Saboru i obilježavanju slave prisustvovao je načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić sa saradnicima.

ISTORIJAT CRKVINA

Pored lokacije današnjeg hrama nalaze se ostaci crkve – zadužbine kralja Dragutina Nemanjića, sagrađene u 13. vijeku. Novi hram sagrađen je dobrovoljnim prilozima naroda ovog kraja i ljudi sa područja opština Rogatica, Han Pijesak i Sokolac. Projektovao ga je Rogatičanin Zoran Čarkić, a osvještao tadašnji episkop zahumsko-hercegovački Grigorije 26. septembra 2015. godine.

Last modified: 07/07/2021

Comments are closed.