Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Општина Рогатица и Национални парк „Тара“ заједно до боље заштите од пожара уз помоћ Европске уније

18/06/2021

Пројекти финансијски подржани од стране Европске уније, а реализовани у сарадњи сусједних земаља, значајни су за локалне заједнице, али и за те државе у погледу боље повезаности и сарадње. Један од таквих пројеката представљен је данас у Рогатици.

У оквиру ИПА 2 програма прекограничне сарадње Србије и БиХ, општина Рогатица и ЈП Национални Парк „Тара“ имплементираће пројекат „Унапређење управљања системом заштите од пожара у прекограничном подручју БиХ и Србије“ вриједности 429.737,52 евра. Европска унија кофинансира овај пројекат у износу од 363.429,02 евра, односно 84,57% укупне вриједности пројекта, а Општина Рогатица и НП Тара 66.308,50 евра.

Циљ овог пројекта је унапређење система управљања хитним интервенцијама у случају пожара у прекограничном подручју БиХ и Србије. Оба учесника добиће кроз овај пројекат ватрогасна возила, опрему и едукацију.

Представници Општине Рогатица и Националног парка „Тара“ данас су одржали уводну конференцију, на којој је представљен пројекат и озваничена његова реализација.

– Прошлу годину су карактерисали велики проблеми са пожарима у Америци и Аустралији, што је свакако резултат климатских промјена. Сигурно је да такви ризици постоје и код нас. Захваљујући овом пројекту имаћемо додатно техничко опремање и едукацију како да се што квалитетније заштитимо и одговоримо на ову врсту проблема – изјавио је Милорад Јагодић, начелник општине Рогатица.

– Колико је ово битно за нас довољно говори податак да се Национални парк „Тара“ 80% простире на шумовитом подручју, у којем преовладавају јела, смрча и буква које су најпродуктивније, најочуваније и највредније можда и у Европи – рекао је Драгић Караклић, директор Националног парка „Тара“.

– У редовној активности тешко бисмо за низ година успјели да извршимо једну овакву набавку из редовних прихода, из редовног пројектовања буџета. Тешко да бисмо на тај начин успјели да обезбиједимо такву опрему и такву едукацију – нагласио је Зоран Бојовић, старјешина Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Рогатица.

– Један од најбитнијих циљева нас из шумског сектора је да се бавимо шумским пожарима у иницијалној фази како бисмо смањили трошкове гашења и даље посљедице које изазивају – констатовао је Марко Томић, координатор пројекта.

Пројекат ће да се реализује током наредних 18 мјесеци.

Last modified: 18/06/2021

Comments are closed.