Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Dvadeset devet godina od nekažnjenog zločina u Luci kod Žepe

04/06/2021

U mjestu Luka kod Žepe danas je služen parastos, prislužene svijeće i položeni vijenci na spomen-obilježje sa imenima 45 srpskih boraca Vojske Republike Srpske koje su prije 29 godina pripadnici takozvane Armije BiH mučki ubili iz zasjede.

U Odboru boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije ističu da je ovaj događaj iz 1992. godine među najmasovnijim stradanjima pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa u odbrambeno-otadžbinskom ratu, jer je iz zasjede napadnuta kolona sa hranom i vodom za vojnike koji su obezbjeđivali repetitor na koti Zlovrh, uprkos ranijem dogovoru o mirnom prolasku jedinice do cilja.

Među poginulih 45 boraca, najveći broj njih je iz Pala i kada je riječ o pripadnicima Vojske Republike Srpske, to je najtragičniji događaj u novijoj istoriji za ovu opštinu.

Pomenu u Žepi prisustvovali su načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić, predsjednik i sekretar Skupštine opštine Rogatica Ninoslav Prelić i Ljubiša Tomić, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić, predstavnici opština i boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije, kao i drugih organizacija proisteklih iz minulog otadžbinskog rata, članovi porodica poginulih boraca, saborci, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Obilježavanje 4. juna, Dana stradanja 45 pripadnika Vojske Republike Srpske u mjestu Luke kod Žepe uvršteno je u kalendar obilježavanja značajnih datuma iz oslobodilačkih ratova.

Last modified: 04/06/2021

Comments are closed.