Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Обиљежена 79. годишњица свирепог погубљења више од 90 Срба у Осову

24/04/2021

Након масовног покоља у Старом Броду и Милошевићима 1942. године, припадници Црне легије Јуре Францетића починили су бруталан злочин и у Осову тако што су више од 90 стараца, жена и дјеце српске националности затворили у шталу и живе их спалили.

Служењем парастоса, прислуживањем свијећа и полагањем вијенца данас је код спомен-обиљежја у Осову обиљежена 79. годишњица страдања овог невиног српског становништва.

Жртве су биле из околних села и са романијског подручја. Чак двадесет четворо страдалих било је из породице Ристановић. Своје најмилије изгубиле су и породице Томовић, Лубинић, Корањић и Зековић, а идентитет многих жртава остао је непознат.

Милован Бојат изгубио је већи дио породице у овом злочину којег се и данас присјећа у сузама.

“Овдје је те 1942. године страдала моја једна сестра, два брата, два дједа и двије баке и још деведесеторо српске нејачи. Бол не пролази са годинама, а утолико је већи због вишедеценијског скривања злочина како би се сачувало тобожње братство и јединство”, изјавио је Бојат.

Вијенац су положили предсједник Скупштине општине Рогатица Нинослав Прелић и начелник Одјељења за управљање локалним развојем, привреду и друштвене дјелатности Десимир Деспотовић.

Last modified: 24/04/2021

Comments are closed.