Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Obilježena 79. godišnjica svirepog pogubljenja više od 90 Srba u Osovu

24/04/2021

Nakon masovnog pokolja u Starom Brodu i Miloševićima 1942. godine, pripadnici Crne legije Jure Francetića počinili su brutalan zločin i u Osovu tako što su više od 90 staraca, žena i djece srpske nacionalnosti zatvorili u štalu i žive ih spalili.

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenca danas je kod spomen-obilježja u Osovu obilježena 79. godišnjica stradanja ovog nevinog srpskog stanovništva.

Žrtve su bile iz okolnih sela i sa romanijskog područja. Čak dvadeset četvoro stradalih bilo je iz porodice Ristanović. Svoje najmilije izgubile su i porodice Tomović, Lubinić, Koranjić i Zeković, a identitet mnogih žrtava ostao je nepoznat.

Milovan Bojat izgubio je veći dio porodice u ovom zločinu kojeg se i danas prisjeća u suzama.

“Ovdje je te 1942. godine stradala moja jedna sestra, dva brata, dva djeda i dvije bake i još devedesetoro srpske nejači. Bol ne prolazi sa godinama, a utoliko je veći zbog višedecenijskog skrivanja zločina kako bi se sačuvalo tobožnje bratstvo i jedinstvo”, izjavio je Bojat.

Vijenac su položili predsjednik Skupštine opštine Rogatica Ninoslav Prelić i načelnik Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti Desimir Despotović.

Last modified: 24/04/2021

Comments are closed.