Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Живот без насиља

01/12/2020

Поводом обиљежавања 16 дана активизма, прикључујемо се кампањи Гендер центра Републике Српске „Живот без насиља“ са циљем да се што више жена и свих других жртава породичног насиља, упозна са својим правима, али и са циљем подизања свијести јавности о нултој толеранцији на насиље и о важности пријављивања надлежним институцијама.

Насиље у породици, као и насиље над женама уопште, представљају цивилизацијски изазов сваког друштва. Његова специфичност у односу на остале облике насиља је та што се увијек појављује у зони приватности,  најинтимнијој сфери живота, у којој би свако требао да се осјећа сигурним. Према подацима посљедњег истраживања о распрострањености и карактеристикама насиља према женама у Босни и Херцеговини, 47,3% испитаних жена у Републици Српској је током свог живота доживјело неки облик насиља од 15. године.

Сфера интимних породичних и партнерских односа је и даље најнесигурнија за жене и дјевојчице, јер су починиоци у већини случајева њихови супрузи, очеви, партнери и други сродници и блиска лица. Сви грађани и грађанке имају обавезу да пријаве насиље у породици уколико имају нека сазнања.

Last modified: 01/12/2020

Comments are closed.