Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Завршена испорука 22 јунице рогатичким произвођачима млијека

12/09/2020

Након јучерашње испоруке 3 чешке сименталке, данас је рогатичким произвођачима млијека у оквиру пројекта “Проширење кооперантске мреже кроз подршку развоју малих мљекарских фарми” испоручено и 19 аустријских сименталки.

– Овај пројекат је за сваку похвалу од стране свих локалних заједница које су учествовале у пројекту. Ове године са подручја наше општине пласирано је преко милион литара млијека. Са овим пројектом тај број се само може повећати. Уз неизоставну и битну улогу Министарства, морам поменути и мљекару “Пађени”, без које такође не би било могуће реализовати овај пројекат. Њихово присуство у нашем крају је веома значајно, посебно имајући у виду њихов однос према произвођачима. Све ово је у циљу да се побољша бројност грла и пасмински састав, да се повећа производња и да се што је могуће више домаћинстава ангажује за производњу млијека на овим просторима – изјавио је начелник општине Рогатица Милорад Јагодић.

– Већ годину и по дана радимо на развоју пилот пројекта “Унапређење мљекарства код малих произвођача”. Након годину и по дана дошли смо данас и до резултата рада. Не само данас, већ од 10. септембра кренули смо са испоруком јуница. Данас, трећег дана рада, ево нас у општини Рогатица гдје испоручујемо 19 грла аустријског сименталца. Имамо да испоручимо укупно 100 грла на Сарајевско-романијској регији. То је један пројекат који ће људима побољшати услове живота зато што имају сигуран откуп, редовно плаћање мљекаре “Пађени”, која је лидер у овом пројекту. Посебну захвалност испред цијелог Министарства дугујемо свакој локалној заједници – општинама Пале, Рогатица, Соколац, Вишеград, Хан Пијесак и Рудо, на узајамном труду, раду и разумијевању. Што се тиче самог учешће и плаћања у овом пројекту, 40% вриједности новца плаћа пројекат, односно 50% уколико је носилац газдинства жена или лице млађе од 35 година, 10% свака локална заједница, а пољопривредни произвођачи остатак кроз млијеко или директним плаћањем. У наредном периоду наша канцеларија Ресора обићи ће све пољопривреднике. Прије свега да видимо како су се истелиле, какве су њихове репродуктивне особине, а касније ћемо да пратимо као Ресор и као стручна служба њихове особине и у ствари оно што нам је био циљ – да видимо каква је млијечност и да ли су на крају свега овога људи задовољни – рекла је Свјетлана Мичић, из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, који се као испостава Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде налази у Сокоцу.

– Мљекара “Пађени” је подршка за наше кооперанте или такорећи мале пољопривредне произвођаче који су ушли у набавку стеоних јуница. Ово ће побољшати пољопривредну производњу на Сарајевско-романијској регији. Ми смо лидери у откупу сировог млијека на подручју ове регије. Из године у годину присутан је пораст пољопривредне производње, тј. млијека од 10 до 15%. Мљекара “Пађени” ће и у будућности наставити да помаже наше произвођаче којима је загарантован откуп и којима је исплата редовна – изјавио је Божидар Зорановић, координатор сировинске базе мљекаре “Пађени” за Сарајевско-романијску регију.

Last modified: 12/09/2020

Comments are closed.