Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Završena isporuka 22 junice rogatičkim proizvođačima mlijeka

12/09/2020

Nakon jučerašnje isporuke 3 češke simentalke, danas je rogatičkim proizvođačima mlijeka u okviru projekta “Proširenje kooperantske mreže kroz podršku razvoju malih mljekarskih farmi” isporučeno i 19 austrijskih simentalki.

– Ovaj projekat je za svaku pohvalu od strane svih lokalnih zajednica koje su učestvovale u projektu. Ove godine sa područja naše opštine plasirano je preko milion litara mlijeka. Sa ovim projektom taj broj se samo može povećati. Uz neizostavnu i bitnu ulogu Ministarstva, moram pomenuti i mljekaru “Pađeni”, bez koje takođe ne bi bilo moguće realizovati ovaj projekat. Njihovo prisustvo u našem kraju je veoma značajno, posebno imajući u vidu njihov odnos prema proizvođačima. Sve ovo je u cilju da se poboljša brojnost grla i pasminski sastav, da se poveća proizvodnja i da se što je moguće više domaćinstava angažuje za proizvodnju mlijeka na ovim prostorima – izjavio je načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić.

– Već godinu i po dana radimo na razvoju pilot projekta “Unapređenje mljekarstva kod malih proizvođača”. Nakon godinu i po dana došli smo danas i do rezultata rada. Ne samo danas, već od 10. septembra krenuli smo sa isporukom junica. Danas, trećeg dana rada, evo nas u opštini Rogatica gdje isporučujemo 19 grla austrijskog simentalca. Imamo da isporučimo ukupno 100 grla na Sarajevsko-romanijskoj regiji. To je jedan projekat koji će ljudima poboljšati uslove života zato što imaju siguran otkup, redovno plaćanje mljekare “Pađeni”, koja je lider u ovom projektu. Posebnu zahvalnost ispred cijelog Ministarstva dugujemo svakoj lokalnoj zajednici – opštinama Pale, Rogatica, Sokolac, Višegrad, Han Pijesak i Rudo, na uzajamnom trudu, radu i razumijevanju. Što se tiče samog učešće i plaćanja u ovom projektu, 40% vrijednosti novca plaća projekat, odnosno 50% ukoliko je nosilac gazdinstva žena ili lice mlađe od 35 godina, 10% svaka lokalna zajednica, a poljoprivredni proizvođači ostatak kroz mlijeko ili direktnim plaćanjem. U narednom periodu naša kancelarija Resora obići će sve poljoprivrednike. Prije svega da vidimo kako su se istelile, kakve su njihove reproduktivne osobine, a kasnije ćemo da pratimo kao Resor i kao stručna služba njihove osobine i u stvari ono što nam je bio cilj – da vidimo kakva je mliječnost i da li su na kraju svega ovoga ljudi zadovoljni – rekla je Svjetlana Mičić, iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, koji se kao ispostava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nalazi u Sokocu.

– Mljekara “Pađeni” je podrška za naše kooperante ili takoreći male poljoprivredne proizvođače koji su ušli u nabavku steonih junica. Ovo će poboljšati poljoprivrednu proizvodnju na Sarajevsko-romanijskoj regiji. Mi smo lideri u otkupu sirovog mlijeka na području ove regije. Iz godine u godinu prisutan je porast poljoprivredne proizvodnje, tj. mlijeka od 10 do 15%. Mljekara “Pađeni” će i u budućnosti nastaviti da pomaže naše proizvođače kojima je zagarantovan otkup i kojima je isplata redovna – izjavio je Božidar Zoranović, koordinator sirovinske baze mljekare “Pađeni” za Sarajevsko-romanijsku regiju.

Last modified: 12/09/2020

Comments are closed.