Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Јагодић: Заједничком дисциплином спријечена појава корона вируса

15/05/2020

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић, који је и командант општинског Штаба за ванредне ситуације, гостовао је у “Подневним новостима” “Радија 303”, осврнувши се на претходни период, уз оцјену да је организација свих органа, служби и људства на нивоу наше општине била благовремена и изузетно добра.

“Након два мјесеца почели смо да ублажавамо мјере, са нивоа Републике Српске и окружења, пратећи епидемију на глобалном нивоу. Дошли смо до спознања, а и струка је тако налагала, да се поједине мјере могу ублажавати, што смо и ми аутоматски пренијели на наш простор. Нисмо имали потребе да било коју мјеру задржавамо или да је пооштравамо, него напротив. Захваљујући дисциплини, а можда и некој срећи, Рогатица је једна од ријетких општина на подручју Републике Српске које нису биле захваћене корона вирусом. Имали смо случај да је дјевојка која је имала вирус боравила овдје, али на сву срећу то није успјело да се пренесе. Сигурно да је то умногоме допринијело мало лежернијем понашању становништва, него да је неко овдје оболио, да се епидемија покренула или да је, не дај Боже, било и смртних случајева.

Корона вирус је нешто што је промијенило начин живота на овом простору. Били смо у неком грчу, ишчекивању шта ће се дешавати, у ком правцу та епидемија иде. Надам се да ће се све активности поново покренути када је у питању привреда, да ћемо полако улазити у ту једну динамику и једну форму нормалног живота. Мада, без обзира на ово ублажавање које се сада дешава, примјећујемо по подацима које добијамо сваки дан, од Републичког штаба, да је корона присутна, да је има. И зато морамо размишљати да ове мјере не треба до краја неозбиљно схватити, као неку прошлост на овим просторима. Напротив, по мишљењу људи из струке корона ће на овим просторима трајати у неком облику. Опет кажем, нама је битно да покушамо покренути те привредне активности, да ови субјекти који нису радили да се покрену и да живот на неки начин креће нормалнијим током.

Мјере које смо доносили у једном тренутку су можда изгледале преоштро, али више сам задовољан са тим. Боље је и што је било преоштро, па смо спријечили да нам се десе масовна оболијевања од короне, него да смо оставили те лабаве или никакве мјере, а да нам се корона појавила и направила дар-мар овдје. Није било лако у том тренутку, без обзира, из једног нормалног стања донијети некакве мјере по којима забрањујемо нешто. Све то са временске дистанце сада изгледа некако релаксираније, лакше од оног тренутка када се то доносило. Посебно зато што тада још нисмо имали много сазнања о том вирусу. Сада више знамо – и како се манифестује и како се преноси и како се може спријечити. Али је у томе свему срећа што сада можемо рећи да смо у скупини општина које нису имале обољелих од корона вируса”, рекао је Јагодић.

Поред захвалности коју је упутио здравственим радницима и припадницима полиције, начелник Јагодић се са највише уважавања захвалио грађанима Рогатице, који су, како је истакао, показали изузетно висок степен личне и друштвене одговорности.

Last modified: 15/05/2020

Comments are closed.