Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Кошарац и Јагодић: Показати синергију између локалне и заједничке власти

14/03/2020

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац боравио је данас у званичној посјети Рогатици, гдје се састао са начелником општине Милорадом Јагодићем и његовим сарадницима.

Јагодић је нагласио да је министар спољне трговине и економских односа изразио разумијевање за рјешавање проблема и потреба ове локалне заједнице.

“Господина Кошарца смо упознали са свим питањима и свим актуелностима у нашој општини, око којих би министарство могло да нам помогне. Наишли смо на разумијевање по свим питањима и осјетили смо пуну спремност министра и министарства да нам у наредном периоду изађу у сусрет”, изјавио је Јагодић након састанка.

Кошарац сматра да је необјашњиво да ова општина пет година није учествовала ни са једним пројектом на заједничком нивоу и да Савјет министара у том периоду није обратио пажњу на ову локалну заједницу.

“Ми то хоћемо да промијенимо и да покажемо јасну синергију између локалне заједнице и заједничког нивоа”, рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, једна од тема данашњег састанка било је питање Фабрике пречистача у Рогатици, која је сегмент намјенске индустрије.

“Куповина ове фабрике и запошљавање нових 120 људи јесте одговорна политика ове локалне заједнице”, констатовао је Кошарац и напоменуо да намјенска индустрија у БиХ учествује у спољнотрговинском промету са више од 340 милиона КМ, као и да у Републици Српској постоје капацитети намјенске индустрије које треба развијати и који могу имати веће учешће у спољнотрговинском промету БиХ у овој области.

Министар спољне трговине и економских односа навео је да је са начелником разговарао и о извозу сјеменског и меркантилног кромпира, те напоменуо да се на овом подручју годишње произведе око 1.270 тона сјеменског кромпира.

“Та чињеница говори да пронађемо начин како афирмисати ову производњу и помогнемо пољопривредним произвођачима да изађу на нека друга тржишта”, нагласио је Кошарац.

Он је изразио задовољство што се на Борикама опрема озбиљан центар који ће унаприједити и модернизовати производњу кромпира.

“С аспекта спољнотрговинског промета, Министарство спољне трговине и економских односа ће посебну пажњу обратити на овај ниво производње у Рогатици и заштити домаће производње отварањем нових тржишта”, додао је Кошарац.

Кошарац је рекао да је разговарано и о унапређењу производње млијека на подручју Рогатице, те напоменуо да годишња производња у овој општини износи милион литара, које се углавном испоручује мљекари “Пађени” из Билеће.

“Незаобилазно питање у Рогатици су дрвопрерађивачи, чије потребе износе 80 хиљада кубних метара годишње, а успијевају да обезбиједе око 40 хиљада кубних метара”, рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, озбиљно се размишља о формирању радне групе за креирање одлуке о ограничењу извоза обловине, што је једна од мјера која ће се радити заједно са ентитетским министарствима и привредним коморама, те напоменуо да би таква мјера заштитила домаћу производњу и радна мјеста.

Министар је изразио захвалност начелнику и општинској управи за предузете активности на заштити здравља становништва од глобалног проблема који је изазвао вирус корона.

Last modified: 14/03/2020

Comments are closed.