Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Активности Асоцијације средњошколаца у Рогатици

19/01/2020

Асоцијација средњошколаца у Босни и Херцеговини (АСуБиХ) је невладина, нестраначка и неполитичка организација, чији је основни циљ побољшање статуса средњошколаца у земљи и која окупља све младе који похађају средњу школу на простору БиХ.

АСуБиХ је основана 4. новембра 2007. године на Оснивачкој генералној скупштини у Сарајеву, подршком преко 250 средњошколаца из цијеле Босне и Херцеговине. Иницијативу за оснивање ове организације, поред самих средњошколаца, покренула је њемачка фондација Schüler Helfen Leben (SHL) која је и генерални донатор АСуБиХ-а.

До сада је АСуБиХ реализовала низ пројеката и активности којим је успјела окупити и активирати преко 10.000 средњошколаца из свих дијелова Босне и Херцеговине. АСуБиХ се бави едукацијим средњошколаца, укључивањем средњошколаца у процес доношења одлука, измјенама, допунама и усвајањем законских и политичких рјешења везаних за средњошколце у Босни и Херцеговини, заступањем средњошколаца у БиХ, као и сарадњом са другим организацијама и средњошколцима у БиХ, али и шире.

АСуБиХ је пуноправна чланица OBESSU-а (Organising Bureau od European School Student Unions) од 2009. године и до сада је учествовала на многобројним догађајима ове организације широм Европе.

Мисија АСуБиХ-а је повећати степен укључености средњошколаца у процесу доношења одлука које побољшавају њихов статус у друштву кроз упознавање са правима и заступање идеја свих средњошколаца у Босни и Херцеговини које доприносе побољшању њиховог живота у заједници.

“Локални тим Рогатица основан је у септембру 2019. године. Од тада смо успјешно спровели три акције. То су Социјални дан, Дан средњошколаца и Дан волонтера. Наша сљедећа акција је ,,Волонтирајмо”. Десет средњошколаца, који су чланови нашег тима, волонтираће у ЈПУ Дјечији вртић “Бамби” Рогатица”, изјавила је Сара Нинковић, координатор Локалног тима Рогатица, и додала:

“Поред ове акције имамо их у плану још много. Неке од њих су: “Вече осамдесетих”, “Оригами радионица”, “Еко радионица” и друге. Све ово радимо са једним циљем, а то је залагање за побољшање положаја сваког појединог средњошколца у друштву и образовном систему, и у сваком другом погледу, као и размјена искустава, сазнања и информација са сродним удружењима и другим невладиним организацијама у земљи и иностранству”.


Last modified: 19/01/2020

Comments are closed.