Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Otkriveno spomen-obilježje srpskim borcima stradalim u Mesićima

07/11/2019

Na današnji dan prije 26 godina pripadnici Armije BiH su iz zasjede napali pripadnike Vojske Republike Srpske na mostu u Mesićima. Nakon što su propustili dva traktora sa srpskim vojnicima, paljbu su osuli na treći, na kojem se nalazilo njih osam.

Marinko Stojanović (1948), Tomislav Pljevaljčić (1960), Dragan Delić (1960), Đorđo Mrakić (1961), Radenko Ikonić (1962) i Goran Obradović (1967) stradali su na licu mjesta, Milorad Petković (1951) podlegao je ranama sljedećeg dana, a jedini preživjeli je Milan Mutlak (1964). Teško ranjavanje ostavilo je posljedice na Mutlakovo zdravlje, a slike mrtvih drugova i danas su žive u njegovom sjećanju.

Boračka organizacija opštine Rogatica je na mjestu njihovog stradanja podigla prigodno spomen-obilježje. Danas je u prisustvu članova porodica poginulih, saboraca, čelnika boračkih organizacija i opština Rogatica i Novo Goražde ovaj spomenik osvećen, a po prvi put služen je parastos na mjestu stradanja sedmorice srpskih vojnika. Spomenik su u ime boračke organizacije otkrili Goran Šarenac i Radoš Zimonjić i sin stradalog Dragana Delića – Boban.

Mišo Sokolović, predsjednik Opštinske boračke organizacije Rogatica, naglasio je da se neće stati na ovome, te da će i u predstojećem periodu biti nastavljene ovakve aktivnosti. Sokolović je najavio izgradnju puta do lokaliteta Rajs Laze, gdje je 1992. godine poginuo dvadesetogodišnji Draženko Mihajlović, koji je bio prva vojna žrtva Odbrambeno-otadžbinskog rata na području Rogatice. Osim toga, planirano je i podizanje spomen-obilježja za 13 žrtava iz mjesnog odbora Seljani i za tri civilne žrtve rata.

Preživjeli Milan Mutlak

Last modified: 07/11/2019

Comments are closed.