Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Osvećen Spomen-muzej starobrodskim mučenicima

07/09/2019

Do sela Stari Brod, koje pripada teritoriji opštine Rogatica, vijekovima se dolazilo samo rijekom Drinom. Zahvaljujući viziji tadašnjeg direktora Šumskog gazdinstva “Sjemeć”, a sadašnjeg načelnika opštine Rogatica Milorada Jagodića, do ovog sela 2012. godine probijen je makadamski put. Uporedo sa tim počelo je i masovnije informisanje Srba o zločinu koji se tu dogodio 1942. godine i koji je decenijama skrivan zbog lažnog bratstva i jedinstva.

Danas je u Starom Brodu osvećen Spomen-muzej stradalom srpskom stanovništvu sa područja Rogatice, Višegrada, Han Pijeska, Kladnja, Sokoca, Olova, Pala i Sarajeva. Ovaj veličanstveni objekat djelo je arhitekte Novice Motike iz Zvornika, a njegovu izgradnju finansirali su Spasoje Albijanić iz Bijeljine i Miodrag Daka Davidović iz Nikšića. Spomen-muzej osvještao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa sveštenstvom. U svečanom dijelu programa nastupili su Ivana Žigon i Kosovski božuri.

U okviru Spomen-muzeja postavljeno je 27 skulptura sa 39 likova, koje simbolizuju zbijeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu. Na jednom od zidova ispisano je 5.931 ime od preko 6.000 stradalnika.

Osvećenju muzeja prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić, načelnici susjednih opština, ministri, druge visoke zvanice i brojni građani.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom uručio je načelniku Jagodiću arhijerejsku pohvalnicu za doprinos u izgradnji Spomen-muzeja starobrodskim žrtvama.

Last modified: 07/09/2019

Comments are closed.