Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Освећен Спомен-музеј старобродским мученицима

07/09/2019

До села Стари Брод, које припада територији општине Рогатица, вијековима се долазило само ријеком Дрином. Захваљујући визији тадашњег директора Шумског газдинства “Сјемећ”, а садашњег начелника општине Рогатица Милорада Јагодића, до овог села 2012. године пробијен је макадамски пут. Упоредо са тим почело је и масовније информисање Срба о злочину који се ту догодио 1942. године и који је деценијама скриван због лажног братства и јединства.

Данас је у Старом Броду освећен Спомен-музеј страдалом српском становништву са подручја Рогатице, Вишеграда, Хан Пијеска, Кладња, Сокоца, Олова, Пала и Сарајева. Овај величанствени објекат дјело је архитекте Новице Мотике из Зворника, а његову изградњу финансирали су Спасоје Албијанић из Бијељине и Миодраг Дака Давидовић из Никшића. Спомен-музеј освјештао је митрополит дабробосански Хризостом са свештенством. У свечаном дијелу програма наступили су Ивана Жигон и Косовски божури.

У оквиру Спомен-музеја постављено је 27 скулптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину. На једном од зидова исписано је 5.931 име од преко 6.000 страдалника.

Освећењу музеја присуствовали су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, начелник општине Рогатица Милорад Јагодић, начелници сусједних општина, министри, друге високе званице и бројни грађани.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом уручио је начелнику Јагодићу архијерејску похвалницу за допринос у изградњи Спомен-музеја старобродским жртвама.

Last modified: 07/09/2019

Comments are closed.