Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Dvadeset četiri godine od stradanja srpskih vojnika u NATO bombardovanju Zlovrha

30/08/2019

Od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine NATO je na teritoriju Republike Srpske bacio 1.026 bombi sa osiromašenim uranijumom, pri čemu je stradalo više od stotinu ljudi. Prve žrtve bili su Rogatičani, pripadnici Vojske Republike Srpske, koji su bili zaduženi za obezbjeđenje telekomunikacionog tornja na Zlovrhu.

Danas je u prisustvu članova njihovih porodica, predstavnika Opštinske boračke organizacije i opštinskih funkcionera obilježena dvadeset četvrta godišnjica ovog gnusnog zločina.

“Te noći izgubili smo deset naših boraca, a posljednjih godina i naši sugrađani umiru od karcinoma, što je posljedica bombardovanja osiromašenim uranijumom”, izjavio je Mišo Sokolović, predsjednik Opštinske boračke organizacije.

Porodice, saborci i sugrađani i dalje se pitaju zašto su nedužni srpski borci morali da stradaju pred sami kraj rata, budući da je toranj na Zlovrhu već tada izgubio strateški značaj, jer se koristila satelitska tehnologija.

Te kobne noći stradali su: Ljubomir i Dragomir Bakmaz, Zoran i Radenko Sorak, Velimir Ujić, Miloš Jovičić, Darko Motika, Zoran Nerić, Andrija Obradović i Milan Stanišić.

Last modified: 30/08/2019

Comments are closed.