Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Двадесет четири године од страдања српских војника у НАТО бомбардовању Зловрха

30/08/2019

Од 30. августа до 14. септембра 1995. године НАТО је на територију Републике Српске бацио 1.026 бомби са осиромашеним уранијумом, при чему је страдало више од стотину људи. Прве жртве били су Рогатичани, припадници Војске Републике Српске, који су били задужени за обезбјеђење телекомуникационог торња на Зловрху.

Данас је у присуству чланова њихових породица, представника Општинске борачке организације и општинских функционера обиљежена двадесет четврта годишњица овог гнусног злочина.

“Те ноћи изгубили смо десет наших бораца, а посљедњих година и наши суграђани умиру од карцинома, што је посљедица бомбардовања осиромашеним уранијумом”, изјавио је Мишо Соколовић, предсједник Општинске борачке организације.

Породице, саборци и суграђани и даље се питају зашто су недужни српски борци морали да страдају пред сами крај рата, будући да је торањ на Зловрху већ тада изгубио стратешки значај, јер се користила сателитска технологија.

Те кобне ноћи страдали су: Љубомир и Драгомир Бакмаз, Зоран и Раденко Сорак, Велимир Ујић, Милош Јовичић, Дарко Мотика, Зоран Нерић, Андрија Обрадовић и Милан Станишић.

Last modified: 30/08/2019

Comments are closed.