Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Двадесет седам година од страдања горажданских цивила у Кукавицама

27/08/2019

Тромјесечни Милан Ђуровић био је најмлађа, а осамдесетогодишњи Сава Пљеваљчић најстарија жртва подмуклог напада припадника тзв. Армије БиХ на избјеглички конвој из Горажда. У том нападу смртно је страдало двадесет шест цивила, а рањено је преко осамдесет.

Уз присуство преживјелих, породица страдалих, делегација општина Ново Горажде и Рогатица и општинских борачких организација, данас је код спомен-обиљежја страдалим у Кукавицама служен парастос, положени вијенци и запаљене свијеће.

Апелационо вијеће Суда БиХ у октобру прошле године је осудило Мухамеда Шишића на 8, Тарика Шишића и Азиза Шушу на по 5, а Емира Драковца на 11 година затвора за убиства и рањавања српских цивила. Подсјећамо, поменути су раније били ослобођени оптужби, уз срамотно објашњење да су били у заблуди. Преживјели и чланови породица убијених разочарани су минималним казнама за овако страшан злочин.

Додатно ругање жртвама је и поступак режисера Даниса Тановића који је УНХЦР-ов снимак српских лешева на путу злоупотребио у филму “Ничија земља”, приказавши српске као муслиманске жртве.

Last modified: 27/08/2019

Comments are closed.