Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Dvadeset sedam godina od stradanja goraždanskih civila u Kukavicama

27/08/2019

Tromjesečni Milan Đurović bio je najmlađa, a osamdesetogodišnji Sava Pljevaljčić najstarija žrtva podmuklog napada pripadnika tzv. Armije BiH na izbjeglički konvoj iz Goražda. U tom napadu smrtno je stradalo dvadeset šest civila, a ranjeno je preko osamdeset.

Uz prisustvo preživjelih, porodica stradalih, delegacija opština Novo Goražde i Rogatica i opštinskih boračkih organizacija, danas je kod spomen-obilježja stradalim u Kukavicama služen parastos, položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Apelaciono vijeće Suda BiH u oktobru prošle godine je osudilo Muhameda Šišića na 8, Tarika Šišića i Aziza Šušu na po 5, a Emira Drakovca na 11 godina zatvora za ubistva i ranjavanja srpskih civila. Podsjećamo, pomenuti su ranije bili oslobođeni optužbi, uz sramotno objašnjenje da su bili u zabludi. Preživjeli i članovi porodica ubijenih razočarani su minimalnim kaznama za ovako strašan zločin.

Dodatno ruganje žrtvama je i postupak režisera Danisa Tanovića koji je UNHCR-ov snimak srpskih leševa na putu zloupotrebio u filmu “Ničija zemlja”, prikazavši srpske kao muslimanske žrtve.

Last modified: 27/08/2019

Comments are closed.