Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Успјешна година иза ЈКП “Врела Сељани” Рогатица

22/08/2019

Бригу о систему водоснабдијевања на подручју општине Рогатица од 1. августа прошле године води јавно комунално предузеће “Врела Сељани”. Од предузећа “Водовод и канализација”, које је раније отишло у стечај, ново предузеће наслиједило је водоводну мрежу у изузетно лошем стању са губицима од преко 80%, што је посљедица небриге и неодржавања.

Према ријечима Александра Вукојичића, директора ЈКП “Врела Сељани”, у протеклој години рада суочили су се са бројним проблемима, али ипак су изузетно задовољни помацима које су направили. У 2018. години остварили су добит у износу од око 20.000 КМ, иако су имали бројне трошкове за уградњу опреме, набавку нових пумпи, вентила, камере за испитивање канализационе мреже, као и одређивање трајних мјерних мјеста, а у предстојећем периоду планирају набавку једног возила. Велику подршку у раду пружа им Општина Рогатица.

“Смањили смо губитке воде на око 70% и подигли наплату близу 100%. Санирали смо велики број кварова. Стално смо на терену, рјешавајући у ходу бројне проблеме, а уз то обучавамо и запослене за рад са уређајем за детекцију кварова. Уз бројне интервенције постигли смо притисак од 3,6 бара са изворишта Зиличина, што нам омогућава несметану испоруку воде за све потрошаче који се снабдијевају са тог изворишта. И на другом изворишту “Сељани” отклонили смо много кварова, чиме смо смањили губитак воде за отприлике 600 до 700 кубних метара на дневном нивоу. Извршили смо спајање мреже Зиличина – Сељани на дијелу мреже код основне школе, што нам омогућава пребацивање одређених количина воде према индустријској зони у случају да буде постојала потреба за редукцијом, али очекујемо да до тога неће доћи”, наводи Вукојичић.

Он додаје и да је до сада уграђено скоро 200 водомјера, који су од великог значаја, будући да се помоћу њих долази до тачних података о потрошњи, што је од помоћи приликом детекције кварова. Истовремено, Вукојичић је подсјетио на стални апел за пријаву нелегалних прикључака, ради легализације, али и што лакше контроле стања мреже у сваком тренутку.

Last modified: 22/08/2019

Comments are closed.