Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Uspješna godina iza JKP “Vrela Seljani” Rogatica

22/08/2019

Brigu o sistemu vodosnabdijevanja na području opštine Rogatica od 1. avgusta prošle godine vodi javno komunalno preduzeće “Vrela Seljani”. Od preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, koje je ranije otišlo u stečaj, novo preduzeće naslijedilo je vodovodnu mrežu u izuzetno lošem stanju sa gubicima od preko 80%, što je posljedica nebrige i neodržavanja.

Prema riječima Aleksandra Vukojičića, direktora JKP “Vrela Seljani”, u protekloj godini rada suočili su se sa brojnim problemima, ali ipak su izuzetno zadovoljni pomacima koje su napravili. U 2018. godini ostvarili su dobit u iznosu od oko 20.000 KM, iako su imali brojne troškove za ugradnju opreme, nabavku novih pumpi, ventila, kamere za ispitivanje kanalizacione mreže, kao i određivanje trajnih mjernih mjesta, a u predstojećem periodu planiraju nabavku jednog vozila. Veliku podršku u radu pruža im Opština Rogatica.

“Smanjili smo gubitke vode na oko 70% i podigli naplatu blizu 100%. Sanirali smo veliki broj kvarova. Stalno smo na terenu, rješavajući u hodu brojne probleme, a uz to obučavamo i zaposlene za rad sa uređajem za detekciju kvarova. Uz brojne intervencije postigli smo pritisak od 3,6 bara sa izvorišta Ziličina, što nam omogućava nesmetanu isporuku vode za sve potrošače koji se snabdijevaju sa tog izvorišta. I na drugom izvorištu “Seljani” otklonili smo mnogo kvarova, čime smo smanjili gubitak vode za otprilike 600 do 700 kubnih metara na dnevnom nivou. Izvršili smo spajanje mreže Ziličina – Seljani na dijelu mreže kod osnovne škole, što nam omogućava prebacivanje određenih količina vode prema industrijskoj zoni u slučaju da bude postojala potreba za redukcijom, ali očekujemo da do toga neće doći”, navodi Vukojičić.

On dodaje i da je do sada ugrađeno skoro 200 vodomjera, koji su od velikog značaja, budući da se pomoću njih dolazi do tačnih podataka o potrošnji, što je od pomoći prilikom detekcije kvarova. Istovremeno, Vukojičić je podsjetio na stalni apel za prijavu nelegalnih priključaka, radi legalizacije, ali i što lakše kontrole stanja mreže u svakom trenutku.

Last modified: 22/08/2019

Comments are closed.