Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Osiromašeni uranijum – nevidljivi sijač smrti

15/08/2019

Rogatičani su večeras imali priliku da prvi u Republici Srpskoj pogledaju dokumentarni film “Uranijum 238 – moja priča”, čiji izvršni producent je Srđan Aleksić, advokat iz Niša.

Kako sam Aleksić kaže, on nije ljekar, ali je jedan od onih koji su pogođeni posljedicama bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom 1999. godine. Njegov otac obolio je i izliječio se od raka, ali majka nije preživjela. Osim njih, maligna oboljenja pogodila su svaku porodicu u njegovom rodnom kraju.

To što je pravnik Aleksić je iskoristio za borbu protiv onih koji su srpske teritorije kontaminirali nevidljivim sijačem smrti. Sa timom pravnika priprema tužbu protiv NATO-a.

Osim pravne, Aleksić vodi i medijsku bitku, trudeći se da informiše strane državljane o zlu koje je počinjeno narodu u Srbiji i Republici Srpskoj. Njegovu dosadašnju borbu zabilježio je novinar Aca M. Stanojević iz Vranja u knjizi “Godine ćutanja”, koja je uz film večeras promovisana u Rogatici.

Kroz devet poglavlja Stanojević upoznaje čitaoce sa aktivnostima Aleksića na putu do istine. Iz više uglova osvijetljeno je rađanje jedne humane ideje da se sazna istina o 78 dana beskrupuloznog bombardovanja 1999. godine, sa osnovnim ciljem da se pomogne žrtvama u Srbiji, ali i svima onima koji bi se jednog dana mogli naći u istoj situaciji.

Last modified: 15/08/2019

Comments are closed.