Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Осиромашени уранијум – невидљиви сијач смрти

15/08/2019

Рогатичани су вечерас имали прилику да први у Републици Српској погледају документарни филм “Уранијум 238 – моја прича”, чији извршни продуцент је Срђан Алексић, адвокат из Ниша.

Како сам Алексић каже, он није љекар, али је један од оних који су погођени посљедицама бомбардовања Србије осиромашеним уранијумом 1999. године. Његов отац оболио је и излијечио се од рака, али мајка није преживјела. Осим њих, малигна обољења погодила су сваку породицу у његовом родном крају.

То што је правник Алексић је искористио за борбу против оних који су српске територије контаминирали невидљивим сијачем смрти. Са тимом правника припрема тужбу против НАТО-а.

Осим правне, Алексић води и медијску битку, трудећи се да информише стране држављане о злу које је почињено народу у Србији и Републици Српској. Његову досадашњу борбу забиљежио је новинар Аца М. Станојевић из Врања у књизи “Године ћутања”, која је уз филм вечерас промовисана у Рогатици.

Кроз девет поглавља Станојевић упознаје читаоце са активностима Алексића на путу до истине. Из више углова освијетљено је рађање једне хумане идеје да се сазна истина о 78 дана бескрупулозног бомбардовања 1999. године, са основним циљем да се помогне жртвама у Србији, али и свима онима који би се једног дана могли наћи у истој ситуацији.

Last modified: 15/08/2019

Comments are closed.