Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Završeni “Dani Vojislava Lubarde”

19/06/2019

U okviru drugog i posljednjeg dana manifestacije “Dani Vojislava Lubarde” održano je književno veče “Vaznesenje”, posvećeno istoimenom Lubardinom romanu. Učenice Srednjoškolskog centra “27. januar” Sara Mišković, Teodora Đaković, Marija Karišik i Jelena Marjanović pozabavile su se kritičkim osvrtima na ovaj roman, za koji je Lubarda 1990. godine dobio NIN-ovu nagradu.

Kritičari su ga poredili sa Selimovićevim i Andrićevim djelima, utvrdivši kako je roman “Vaznesenje” mogao biti objektivniji i stilski ljepši, ali uprkos tome dali su mu visoku ocjenu.

Nakon književne večeri proglašeni su najbolji čitaoci, koji su nagrađeni knjigama i novčanim iznosima. Najčešći čitalac na Dječijem odjeljenju bila je Helena Marić, učenica 3. razreda osnovne škole, a na Odjeljenju za omladinu i odrasle Ana Zoranović, učenica 1. razreda srednje škole.

Vojislav Lubarda rođen je 1933. godine u Rogatici. Zbog svog književnog stvaralaštva bio je protjeran, a njegove knjige zabranjene. Uprkos tome on je ostao istrajan i borio se za istinu i pravdu. U maju prošle godine Narodna biblioteka u Rogatici nazvana je po njemu, a mjesec kasnije pokrenuta je i po prvi put održana manifestacija “Dani Vojislava Lubarde” kako bi se njegovi lik i djelo sačuvali od zaborava. I ovogodišnja manifestacija posvećena ovom književniku održana je uz podršku načelnika opštine Rogatica Milorada Jagodića.

Jelena Marjanović, Marija Karišik, Teodora Đaković i Sara Mišković
Helena Marić
Ana Zoranović

Last modified: 19/06/2019

Comments are closed.