Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Obilježena 77. godišnjica svirepog pogubljenja više od 90 Srba u Osovu

20/04/2019

Nakon masovnog pokolja u Starom Brodu i Miloševićima 1942. godine, pripadnici Crne legije Jure Francetića počinili su brutalan zločin i u Osovu tako što su više od 90 staraca, žena i djece srpske nacionalnosti zatvorili u štalu i žive ih spalili.

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca danas je kod spomen-obilježja u Osovu obilježena 77. godišnjica stradanja ovog nevinog srpskog stanovništva.

Žrtve su bile iz okolnih sela i sa romanijskog područja. Čak dvadeset četvoro stradalih bilo je iz porodice Ristanović. Svoje najmilije izgubile su i porodice Tomović, Lubinić, Koranjić i Zeković, a identitet mnogih žrtava ostao je nepoznat.

Milovan Bojat izgubio je veći dio porodice u ovom zločinu kojeg se i danas prisjeća u suzama.

“Ovdje je te 1942. godine stradala moja jedna sestra, dva brata, dva djeda i dvije bake i još devedesetoro srpske nejači. Bol ne prolazi sa godinama, a utoliko je veći zbog višedecenijskog skrivanja zločina kako bi se sačuvalo tobožnje bratstvo i jedinstvo”, izjavio je Bojat.

Osim potomaka stradalih, predstavnika Opštinske boračke organizacije, vijenac je položio i načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić sa saradnicima.

“Poruka je da se ovo nikada i nigdje ne ponovi. Ovo je jedan stravičan zločin koji opominje i zadužuje. Opominje one koji imaju loše namjere, a zadužuje nas da se sjećamo onih koji su dali svoje nedužne živote”, smatra Jagodić.

Obilježavanju godišnjice ovog stravičnog zločina prisustvovali su i učenici Srednjoškolskog centra “27. januar”, kojima su u okviru Nastavnog plana i programa predviđene posjete srpskim stratištima, s ciljem čuvanja sjećanja na nevine srpske žrtve.

Last modified: 20/04/2019

Comments are closed.