Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Podrška proizvođačima krompira – podijeljen sadni materijal

11/04/2019

S ciljem podrške proizvođačima krompira koji obrađuju manje površine, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Opština Rogatica započeli su realizaciju projekta “Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima”. U okviru ovog projekta subvencionisana je nabavka sadnog materijala, đubriva i sredstava za zaštitu. Ministarstvo je učestvovalo sa 40%, Opština Rogatica sa 10%, a proizvođači sa 50%. Vrijednost materijala koji je uručen danas je 182.000 KM.

“Trideset proizvođača odabralo je paket od 4.000 KM, koji uključuje sadni materijal, đubrivo i sredstva za zaštitu, a trideset jedan proizvođač odlučio se za paket od 2.000 KM u koji nije uključen sadni materijal. Ovim projektom ćemo obuhvatiti više domaćinstava, što će sigurno rezultirati i većom proizvodnjom”, izjavila je Jelena Karadžić, zamjenica načelnika opštine Rogatica.

U okviru petogodišnjeg biznis plana biće obuhvaćeno 140 individualnih poljoprivrednika. Plasman proizvoda je zagarantovan putem poljoprivrednog preduzeća “Agros” koje ima ugovoreno tržište.

“Sto poljoprivrednih proizvođača se bavi komercijalnom poljoprivrednom proizvodnjom, a veliki je broj ovih malih poljoprivrednih gazdinstava koja su upravo cilj ovog biznis plana. Takođe, cilj je da se nađe način da i oni izađu na tržište i fokus će biti kroz jedan kolektivni nastup”, izjavila je Jelena Mićić, rukovodilac Područne jedinice Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U okviru biznis plana radi se i na zaštiti geografskog porijekla rogatičkog krompira i jačanju prepoznatljivosti već stečenog ugleda, čime bi se postigla i bolja cijena.

Last modified: 11/04/2019

Comments are closed.