Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Obavještenje za sve poljoprivredne proizvođače

14/03/2019

Objašnjenje:

Sva lica koja obavljaju poljoprivrednu djelatnost i koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, bilo kao nosioci nekomercijalnog ili komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, po Zakonu o doprinosima dužna su da prijave doprinose, jer je to od ove godine uslov za dobijanje podsticaja.

Podsjećamo, Zakon o doprinosima stupio je na snagu 1. januara 2018. godine, a definiše da osnovica doprinosa za lica koja obavljaju poljoprivrednu djelatnost i koja su registrovana kao porodična poljoprivredna gazdinstva iznosi:  za nosioca komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva 30% prosječne bruto plate u Republici za prethodnu godinu, a prema podatku Republičkog zavoda za statistiku, a za nosioca nekomercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva 20% prosječne bruto plate u Republici za prethodnu godinu, a prema podatku Republičkog zavoda za statistiku.

Nosioci nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava po Zakonu o doprinosima plaćaju doprinos za zdravstveno osiguranje, a ne i za penzijsko-invalidsko osiguranje, dok nosioci komercijalnih gazdinstava plaćaju doprinose i za zdravstvo i za PIO.

U slučaju kada je nosilac nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva penzioner, propisano je da uplaćuje jedan odsto od isplaćene lične neto penzije, što je, ako se uzme da je prosječna penzija u Republici Srpskoj oko 350 KM, oko 3,5 KM mjesečno ili 42 KM godišnje. Ovaj iznos može biti viši ili niži, zavisno od isplaćene lične penzije.

U slučaju kada nosilac nekomercijalnog gazdinstva ima status zaposlenog lica, on mjesečno uplaćuje jedan odsto od ličnog bruto primanja za doprinos za zdravstveno osiguranje.

Kada nosilac nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva ima status poljoprivrednika, on uplaćuje oko 32 KM mjesečno ili 384 KM godišnje za doprinos za zdravstveno osiguranje.

Nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava je i najviše u Republici Srpskoj (oko 90 odsto).

U slučaju komercijalnih gazdinstava, ako se nosilac gazdinstva bavi isključivo poljoprivredom, on uplaćuje doprinose i za zdravstvo i za PIO, a njegova mjesečna obaveza iznosi 121,78 KM.

Ako je nosilac komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva zaposlen, on uplaćuje dva odsto od ličnog bruto primanja za zdravstvo, ali ne i za PIO. Njegova mjesečna obaveza zavisi od visine njegove bruto plate.

U slučaju kada je nosilac komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva penzioner, on uplaćuje dva odsto od lične penzije za zdravstvo, u slučaju kada je stariji od 65 godina. Oni penzioneri koji su mlađi od 65 godina uplaćuju dva odsto od lične penzije kao obavezu doprinosa za zdravstveno osiguranje i još dva odsto za PIO. Ako se uzme u obzir prosječna penzija u Republici Srpskoj od 350 KM za 2017. godinu, u slučaju penzionera starosti preko 65 godina, to bi trebalo iznositi oko 7 KM mjesečno, dok bi penzioner ispod 65 godina starosti trebao platiti, u prosjeku, oko 14 KM mjesečno. Naravno, to zavisi od visine njegove penzije, te taj iznos može biti i viši i niži.

Obaveza plaćanja doprinosa za PIO odnosi se na nosioce komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava starosti do 50 godina, kao i na nosioce starije od 50 godina života, pod uslovom da na dan prijave na osiguranje navršavaju ili da do 65 godina života mogu navršiti najmanje 15 godina staža osiguranja. U suprotnom ostaje mogućnost dobrovoljne uplate doprinosa za PIO.

Od ukupnog broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srpskoj (oko 42.500) u strukturi poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srpskoj dominiraju nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva, oko 38.000 (88,85odsto), potom komercijalna, oko 4.000 (9,57 odsto), te poslovni subjekti, oko 670 ili 1,57 odsto.

Last modified: 14/03/2019

Comments are closed.