Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Životna priča devedeset sedmogodišnje Kose Perović

12/02/2019

Kosa Perović, koja ima nepunih 97 godina, jedna je od najstarijih stanovnica opštine Rogatica. Rođena je 12. aprila davne 1922. godine u sokolačkom selu Šenkovići. Od svoje dvadesete godine, pa do danas živi u selu Grivci, gdje se udala za Milivoja Perovića.

“Nisam ja htjela da se zabavljam s njim. Ali on je odlučio da me otme. Mene nije imao ko da brani, brat mali, oca ubile ustaše i ja se pomirim sa sudbinom”, priča Kosa.

Iako su Perovići bili dobrostojeći domaćini, Drugi svjetski rat ostavio je teške posljedice. Njenom mužu je zbog ranjavanja amputiran dio noge, izgubio je majku i brata i izgorjela im je kuća.

“Izrodila sam dva sina i tri kćeri i odgojila u kolibi za mlijeko. Tu smo namjestili sobicu pošto nam je kuća izgorela. Moj Milivoje je bio sakat u nogu, pa sam sve radila. Orala, kopala, zagrađivala, sjekla drva i vukla da prodajem”, prisjeća se baka Kosa.

Kosa sa najmlađim sinom Marinkom

S obzirom na godine, zdravlje je dobro služi. Pokretna je, pa i dalje obavlja poslove u bašti. Najmlađi sin Marinko, koji je nastanjen u Rogatici, provodi najviše vremena sa njom, a obilaze je i ostali članovi porodice.

Bez supruga je ostala prije skoro pet decenija, ali kaže da je pored svih nevolja i teškog života ipak srećna, najviše zbog pedeset četvoro potomaka – djece, unuka, praunuka i čukununuka.

Zato smo umjesto ustaljenog novinarskog pitanja o receptu za dugovječnost baku Kosu pitali koji je recept za sreću.

“Predeverala sam dva rata, muku i teški rad i evo koje sam godine dočekala. Ljudima je danas sve puno bolje, ali ne znaju da žive”, konstatuje Kosa, dodajući da je čovjeku za sreću dovoljno da ima hranu i krov nad glavom. Svjesna je da su danas druga vremena, da vladaju druge zakonitosti i nove potrebe, ali tvrdi da bi današnji čovjek ipak mogao živjeti bez mnogih luksuznih stvari koje ga ne usrećuju, već mu predstavljaju nepotreban teret.

Pet generacija na jednoj fotografiji – Kosa sa kćerkom, unukom, praunukom i čukununukom

Last modified: 12/02/2019

Comments are closed.