Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Животна прича деведесет седмогодишње Косе Перовић

12/02/2019

Коса Перовић, која има непуних 97 година, једна је од најстаријих становница општине Рогатица. Рођена је 12. априла давне 1922. године у соколачком селу Шенковићи. Од своје двадесете године, па до данас живи у селу Гривци, гдје се удала за Миливоја Перовића.

“Нисам ја хтјела да се забављам с њим. Али он је одлучио да ме отме. Мене није имао ко да брани, брат мали, оца убиле усташе и ја се помирим са судбином”, прича Коса.

Иако су Перовићи били добростојећи домаћини, Други свјетски рат оставио је тешке посљедице. Њеном мужу је због рањавања ампутиран дио ноге, изгубио је мајку и брата и изгорјела им је кућа.

“Изродила сам два сина и три кћери и одгојила у колиби за млијеко. Ту смо намјестили собицу пошто нам је кућа изгорела. Мој Миливоје је био сакат у ногу, па сам све радила. Орала, копала, заграђивала, сјекла дрва и вукла да продајем”, присјећа се бака Коса.

Коса са најмлађим сином Маринком

С обзиром на године, здравље је добро служи. Покретна је, па и даље обавља послове у башти. Најмлађи син Маринко, који је настањен у Рогатици, проводи највише времена са њом, а обилазе је и остали чланови породице.

Без супруга је остала прије скоро пет деценија, али каже да је поред свих невоља и тешког живота ипак срећна, највише због педесет четворо потомака – дјеце, унука, праунука и чукунунука.

Зато смо умјесто устаљеног новинарског питања о рецепту за дуговјечност баку Косу питали који је рецепт за срећу.

“Предеверала сам два рата, муку и тешки рад и ево које сам године дочекала. Људима је данас све пуно боље, али не знају да живе”, констатује Коса, додајући да је човјеку за срећу довољно да има храну и кров над главом. Свјесна је да су данас друга времена, да владају друге законитости и нове потребе, али тврди да би данашњи човјек ипак могао живјети без многих луксузних ствари које га не усрећују, већ му представљају непотребан терет.

Пет генерација на једној фотографији – Коса са кћерком, унуком, праунуком и чукунунуком

Last modified: 12/02/2019

Comments are closed.