Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Promovisana zbirka pjesama Gorane Žižović “Balada o nedostajanju”

22/12/2018

Nakon Andrićgrada i Istočnog Sarajeva, zbirka pjesama Gorane Žižović “Balada o nedostajanju” sinoć je promovisana i u Rogatici. Koncept promocije odudarao je od klasičnog, pa je publika imala priliku da u romantičnoj atmosferi uživa u prvim objavljenim stihovima Žižovićeve, koja je nekada bila nastanjena u Rogatici, a sada u Istočnom Sarajevu.

U ulozi voditelja bio je Goran Vračar, književnik iz Istočnog Sarajeva. Vračar je jedan od recenzenata zbirke, a imao je značajnu savjetodavnu ulogu u njenom nastajanju.

Goran Vračar

“Jednostavno je rekla neke stvari koje masa žena misli, ali ne umije da kaže. Knjiga je o ljubavi. Svi mi čitavog života tragamo za ljubavlju i siguran sam da veliki broj nas to nađe, pa usput i izgubi, kao da je kliker. Ali ne treba prestajati tražiti. Gorana je svoju ljubav našla”, kazao je Vračar.

Drugi recenzent je prof. dr Saša Knežević sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“Svakome ko čita njenu poeziju daje mogućnost da pronađe svoj svijet. Dakle, ne sebe u poeziji nečijoj, nego na osnovu te poezije da pronađe svoj svijet i da prepozna sebe kao kap vode koja će začiniti nešto”, pojasnio je Knežević.

prof. dr Saša Knežević

“Ona svoje pjesme jako dobro zna napamet i jako dobro zna zašto je neka pjesma na nekom mjestu. To određuje strukturu cijele zbirke i to dokazuje da je ona ovome prišla sa jednom ozbiljnošću koja nije sljedstvena pjesnicima, ali jeste ljudima koji se bave promišljanjem onoga što jeste i onoga što žele da kažu drugima o sebi”, zaključio je Knežević.

Opšti je zaključak da je Gorana Žižović ovom zbirkom na velika vrata zakoračila u svijet književnosti i time dobila priliku da i daljim stvaralaštvom iskaže svoj veliki talenat.

“Hvala vam što ste večeras sa mnom da mi pomognete da ostvarim ovaj san do kraja i da mi date hrabrost i motivaciju da nastavim dalje da pišem” , kratko se obratila Žižovićeva, nakon čega je govorila stihove pjesme po kojoj zbirka nosi naslov.

Đina Žižović

Stihove ostalih pjesama govorila je Goranina kćerka Đina, a muzičku podršku pružio je Rogatičanin Željko Kulašević. Značajnu ulogu odigrala je i naša akademska slikarka Danijela Novaković koja je ukrasila korice zbirke, kao i njenu unutrašnjost sa šest ilustracija.

Podršku u organizaciji pružili su Narodna biblioteka “Vojislav Lubarda” i Centar za kulturu i sport “Radenko Mišević”.

Željko Kulašević

Last modified: 22/12/2018

Comments are closed.