Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Промовисана збирка пјесама Горане Жижовић “Балада о недостајању”

22/12/2018

Након Андрићграда и Источног Сарајева, збирка пјесама Горане Жижовић “Балада о недостајању” синоћ је промовисана и у Рогатици. Концепт промоције одударао је од класичног, па је публика имала прилику да у романтичној атмосфери ужива у првим објављеним стиховима Жижовићеве, која је некада била настањена у Рогатици, а сада у Источном Сарајеву.

У улози водитеља био је Горан Врачар, књижевник из Источног Сарајева. Врачар је један од рецензената збирке, а имао је значајну савјетодавну улогу у њеном настајању.

Горан Врачар

“Једноставно је рекла неке ствари које маса жена мисли, али не умије да каже. Књига је о љубави. Сви ми читавог живота трагамо за љубављу и сигуран сам да велики број нас то нађе, па успут и изгуби, као да је кликер. Али не треба престајати тражити. Горана је своју љубав нашла”, казао је Врачар.

Други рецензент је проф. др Саша Кнежевић са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

“Свакоме ко чита њену поезију даје могућност да пронађе свој свијет. Дакле, не себе у поезији нечијој, него на основу те поезије да пронађе свој свијет и да препозна себе као кап воде која ће зачинити нешто”, појаснио је Кнежевић.

проф. др Саша Кнежевић

“Она своје пјесме јако добро зна напамет и јако добро зна зашто је нека пјесма на неком мјесту. То одређује структуру цијеле збирке и то доказује да је она овоме пришла са једном озбиљношћу која није сљедствена пјесницима, али јесте људима који се баве промишљањем онога што јесте и онога што желе да кажу другима о себи”, закључио је Кнежевић.

Општи је закључак да је Горана Жижовић овом збирком на велика врата закорачила у свијет књижевности и тиме добила прилику да и даљим стваралаштвом искаже свој велики таленат.

“Хвала вам што сте вечерас са мном да ми помогнете да остварим овај сан до краја и да ми дате храброст и мотивацију да наставим даље да пишем” , кратко се обратила Жижовићева, након чега је говорила стихове пјесме по којој збирка носи наслов.

Ђина Жижовић

Стихове осталих пјесама говорила је Горанина кћерка Ђина, а музичку подршку пружио је Рогатичанин Жељко Кулашевић. Значајну улогу одиграла је и наша академска сликарка Данијела Новаковић која је украсила корице збирке, као и њену унутрашњост са шест илустрација.

Подршку у организацији пружили су Народна библиотека “Војислав Лубарда” и Центар за културу и спорт “Раденко Мишевић”.

Жељко Кулашевић

Last modified: 22/12/2018

Comments are closed.