Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Priča o uspjehu tekstilnog preduzeća “Mraz” u Rogatici

03/10/2018

“Mraz” d.o.o. iz Pala jedno je od najuspješnijih tekstilnih preduzeća u BiH, koje se za skoro četiri decenije iz male krojačke radnje razvilo u preduzeće čiji proizvodi odlaze na svjetsko tržište. U februaru ove godine “Mraz” je uspješno započeo proizvodnju i u Rogatici.

Vlasnici “Mraza” Radivoje i Mladen Kovačević sinoć su u motelu “Park” upriličili druženje za radnike rogatičkog pogona. Druženju su prisustvovali načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić, potpredsjednik Skupštine Ninoslav Prelić i direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić. Upravo je njihovom saradnjom i zalaganjem došlo do uspješnog pokretanja tekstilne proizvodnje u Rogatici.

“Mi smo zajedničkim snagama uspjeli da pokrenemo proizvodnju u Rogatici. Svi proizvodi koji se naprave ovdje prodaju se na Zapadu što znači da uz kvalitetan rad možemo biti konkurentni na njihovom tržištu”, izjavio je direktor Zavoda Miroslav Vujičić.

Novčanim podsticajima i pripremom prostora za proizvodnju Opštinska uprava je učestvovala u podršci ovom preduzeću, a prvi čovjek opštine Milorad Jagodić kaže da će tako ostati i u budućnosti, s obzirom na značaj novih radnih mjesta i poboljšanje privredne klime.

“Izuzetno sam zahvalan porodici Kovačević koja je na osnovu tradicije tekstilne proizvodnje u nekim prošlim vremenima prepoznala Rogaticu kao pogodan teren za proizvodnju. Nastojali smo na svaki mogući način da to podržimo i da se borimo za svako radno mjesto. Zaista sam ponosan na ovu uspješnu priču koja je popravila i tek će da popravi privrednu sliku naše opštine. Vlasnici i radnici i dalje mogu računati na sve vrste podrške koje možemo pružiti”, jasan je bio načelnik Jagodić.

Nekada zapuštena zgrada rogatičkog obdaništa danas je moderno opremljen tekstilni pogon iz kojeg izlaze visokokvalitetni proizvodi za svjetsko tržište. Plan da radnice postepeno prolaze obuku koja je plaćena i zatim stupaju u stalni radni odnos primjenjuje se od početka. Vlasnici “Mraza” kažu da su svjesno ušli u velika ulaganja kako bi dobili kvalitetan kadar i da su zadovoljni dinamikom razvoja u poslovnoj jedinici u Rogatici.

“Što se tiče dosadašnjeg rada nije bilo jednostavno, kao i na svakom početku, ali smo izuzetno zadovoljni. Upravo zbog toga idemo na proširenje kapaciteta. U okviru ove prve faze, koja će biti realizovana do polovine naredne godine, primaćemo još dodatnih radnika, tako da ovdje ukupno bude zaposleno 50 radnika. U tom periodu izvršićemo rekonstrukciju objekta koja je neophodna kako bi se stvorili bolji uslovi za rad. Naša vizija je da u skoroj budućnosti, za godinu, najdalje dvije, tu imamo sto radnika. Time želimo da Rogatici vratimo stari imidž koji je imala u tekstilnoj industriji, ali i izgubila zbog objektivnih razloga. Imamo bezrezervnu podršku načelnika i svih ostalih struktura, Zavoda za zapošljavanje i svih građana i siguran sam da ćemo uspješno nastaviti ovu priču”, objašnjava Radivoje Kovačević.

Sami radnici imaju samo riječi hvale za poslodavce, odnosno uslove rada. Primanja su redovna, a poslodavci naglašavaju da će se sa povećanjem obima proizvodnje ići i ka povećanju plata.

Od avgusta prošle godine proizvodnjom tekstila u Rogatici bavi se i mini pogon “Domino” koji zapošljava pet radnika, a čiji proizvodi se plasiraju širom BiH. Postoje određeni nagovještaji pokretanja nekadašnje “Jasne”, a već sada je izvjesno da je rogatička tekstilna industrija na stazama stare slave i da otvaranjem novih radnih mjesta dodatno doprinosi poboljšanju poslovne klime u Rogatici.

Last modified: 03/10/2018

Comments are closed.