Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Прича о успјеху текстилног предузећа “Мраз” у Рогатици

03/10/2018

“Мраз” д.о.о. из Пала једно је од најуспјешнијих текстилних предузећа у БиХ, које се за скоро четири деценије из мале кројачке радње развило у предузеће чији производи одлазе на свјетско тржиште. У фебруару ове године “Мраз” је успјешно започео производњу и у Рогатици.

Власници “Мраза” Радивоје и Младен Ковачевић синоћ су у мотелу “Парк” уприличили дружење за раднике рогатичког погона. Дружењу су присуствовали начелник општине Рогатица Милорад Јагодић, потпредсједник Скупштине Нинослав Прелић и директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић. Управо је њиховом сарадњом и залагањем дошло до успјешног покретања текстилне производње у Рогатици.

“Ми смо заједничким снагама успјели да покренемо производњу у Рогатици. Сви производи који се направе овдје продају се на Западу што значи да уз квалитетан рад можемо бити конкурентни на њиховом тржишту”, изјавио је директор Завода Мирослав Вујичић.

Новчаним подстицајима и припремом простора за производњу Општинска управа је учествовала у подршци овом предузећу, а први човјек општине Милорад Јагодић каже да ће тако остати и у будућности, с обзиром на значај нових радних мјеста и побољшање привредне климе.

“Изузетно сам захвалан породици Ковачевић која је на основу традиције текстилне производње у неким прошлим временима препознала Рогатицу као погодан терен за производњу. Настојали смо на сваки могући начин да то подржимо и да се боримо за свако радно мјесто. Заиста сам поносан на ову успјешну причу која је поправила и тек ће да поправи привредну слику наше општине. Власници и радници и даље могу рачунати на све врсте подршке које можемо пружити”, јасан је био начелник Јагодић.

Некада запуштена зграда рогатичког обданишта данас је модерно опремљен текстилни погон из којег излазе висококвалитетни производи за свјетско тржиште. План да раднице постепено пролазе обуку која је плаћена и затим ступају у стални радни однос примјењује се од почетка. Власници “Мраза” кажу да су свјесно ушли у велика улагања како би добили квалитетан кадар и да су задовољни динамиком развоја у пословној јединици у Рогатици.

“Што се тиче досадашњег рада није било једноставно, као и на сваком почетку, али смо изузетно задовољни. Управо због тога идемо на проширење капацитета. У оквиру ове прве фазе, која ће бити реализована до половине наредне године, примаћемо још додатних радника, тако да овдје укупно буде запослено 50 радника. У том периоду извршићемо реконструкцију објекта која је неопходна како би се створили бољи услови за рад. Наша визија је да у скорој будућности, за годину, најдаље двије, ту имамо сто радника. Тиме желимо да Рогатици вратимо стари имиџ који је имала у текстилној индустрији, али и изгубила због објективних разлога. Имамо безрезервну подршку начелника и свих осталих структура, Завода за запошљавање и свих грађана и сигуран сам да ћемо успјешно наставити ову причу”, објашњава Радивоје Ковачевић.

Сами радници имају само ријечи хвале за послодавце, односно услове рада. Примања су редовна, а послодавци наглашавају да ће се са повећањем обима производње ићи и ка повећању плата.

Од августа прошле године производњом текстила у Рогатици бави се и мини погон “Домино” који запошљава пет радника, а чији производи се пласирају широм БиХ. Постоје одређени наговјештаји покретања некадашње “Јасне”, а већ сада је извјесно да је рогатичка текстилна индустрија на стазама старе славе и да отварањем нових радних мјеста додатно доприноси побољшању пословне климе у Рогатици.

Last modified: 03/10/2018

Comments are closed.