Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Служени парастоси ослободиоцима Рогатице

26/09/2018

Под вођством легендарног Јанка Вукотића српски и црногорски војници су 27. септембра 1914. године ослободили рогатички крај. У борби за слободу те године је изгубљено преко 300 живота на подручју рогатичког среза. Војницима који су животе положили далеко од завичаја подигнута је спомен-костурница 1931. године. Међу народом велики углед уживао је и краљ Петар I Карађорђевић, познат као Ослободилац, којем је 1925. године подигнут споменик у селу Сјеверско.

У склопу обиљежавања сутрашњег Дана општине Рогатица, данас су српским и црногорским војницима и краљу Петру I Ослободиоцу служени парастоси, а начелник општине Милорад Јагодић и потпредсједник Скупштине општине Нинослав Прелић положили су вијенце.

Начелник Јагодић сматра да су добровољци и краљ Петар дали немјерљив допринос слободи нашег народа и да би у знак поштовања према српским херојима из свих ратова требало да одбранимо Републику Српску од данас актуелних напада у миру.

Вечерас од 18 часова у Народној библиотеци “Војислав Лубарда” биће одржано књижевно вече под називом “Дрина још памти крвави покољ” посвећено стваралаштву Момира Крсмановића. Сутра, на Дан општине, поред свечане сједнице Скупштине општине Рогатица, у спомен-капели од 11.30 часова биће служен парастос борцима који су страдали између 1992. и 1995. године.

 

Last modified: 26/09/2018

Comments are closed.