Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Јагодић: Рогатица иде у добром правцу

06/09/2018

Прије непуне двије године Милорад Јагодић преузео је функцију начелника општине Рогатица и затекао дуговања од око два и по милиона марака. До данас је као први човјек општине успио да санира већи дио дуговања, започео је реализацију значајних пројеката, а евидентни су и крупни кораци на пољу запошљавања у реалном сектору. Након данашње редовне 22. сједнице Скупштине општине Рогатица разговарали смо са начелником Јагодићем о данашњој сједници, тренутној ситуацији у општини, актуелним и будућим пројектима.

Господине начелниче, данас је одржано, слободно можемо рећи, успјешно засједање општинског парламента. Одборници су позитивно оцијенили извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци ове године, према којем је буџет у суфициту од преко милион марака.

Успјешно је окончано и завршено данашње засједање и морам нагласити да је то једно у низу успјешних засједања локалног парламента, што говори и о озбиљности одборника и амбијента у којем се то све одвија. Данас смо на дневном реду, између осталог, имали и извјештај о извршењу буџета. Када је у питању приказани суфицит имали смо и објашњење начелнице за финансије према којем одређени извођачи неких инвестиционих радова нису испоставили фактуре. У периоду до краја године, када буду завршени радови и испостављени рачуни, књижењем ће се све приказати и овај буџет ће доћи у реалне оквире, односно оквире које смо планирали.

Скупштина као оснивач новоформираног предузећа „Врела Сељани“, које је у пружању услуга насљедник ЈКП „Водовод и канализација“, дала је сагласност на цјеновник услуга који није промијењен у односу на раније цијене, је ли тако?

Општина је купила обавезе претходног предузећа, а једна од активности је и формирање цјеновника услуга. Цјеновник који је раније био на снази није доживио никакву промјену. Свједоци смо да је било одређених примједби које су на мјесту. У наредном периоду, како се организује то предузеће, мораћемо реално поставити ствари на своје мјесто, поготово када су у питању губици у мрежи. Чули сте једног од одборника које је прокоментарисао да би сваки сваки потрошач требало да плаћа реалну потрошњу, односно да има уграђен водомјер и да на основу тог водомјера и овог цјеновника плаћа. Нелегална потрошња умногоме утиче на ово стање које ми приказујемо, а то су губици у мрежи. У суштини имамо велике губитке, издатке, а немамо наплату, што наводи на сумњу да је један велики губитак воде у ствари нелегална потрошња. О том потом, потребно је неко вријеме да менаџмент који води то предузеће препозна све примједбе и пропусте и да на бази тога направи један план по коме ће у наредном периоду морати то предузеће довести у неко функционално стање.

Наредно засједање Скупштине у овом мјесецу биће свечано, поводом Дана општине. Данас је одборницима презентован дио активности за тај дан, можете ли нам рећи нешто више?

На Дан општине, на бази нормативних аката, предвиђено је да се додијеле одређена признања заслужним грађанима, фирмама и појединцима. Прошле године нисмо имали предложених кандидата за награђивање. Ове године, мора се признати, то је учињено некако стидљиво, иако смо јавно позвали одређене институције, појединце и грађане да нам сугеришу и предложе све оне који су по неком основу заслужили одређена признања. Имали смо три приједлога од којих је комисија уважила и предложила два, а одборници их једногласно усвојили. Те награде и признања ћемо уручити на свечаној сједници. Та активност је нешто што је устаљено, уз примједбу да догодине будемо креативнији и да грађани у већој мјери предложе заслужне за неко од признања.

Ових дана, али и у протеклом периоду, грађани Рогатице и околних подручја свједоци су да су грађевинске машине на терену, да се ради, асфалтирају се и поправљају путеви. Дио средстава издвојила је Општина Рогатица, а дио Влада Републике Српске. Можете ли нам рећи у којој је фази асфалтирање путева који су на то чекали деценијама?

Ми смо у неким нашим активностима, када је у питању ужи дио града, препознали потребу да се реагује у дијелу инфраструктуре. Иако споро, неоспорно је да се град шири и у складу с тим потребно је формирати и одржавати и пратеће путеве. У том дијелу значајно нам је помогла и Влада Републике Српске и управо са планираним средствима од око 350.000 КМ за асфалтирање путева у самом граду ових дана интезивно се ради на томе. Сезона је на измаку, сад је највећи притисак и на предузећима која се баве тим дјелатностима, али настојаћемо да у договореном року остваримо планирано. То је оно што сте рекли да је годинама стајало негдје. Уз помоћ ових средстава која смо добили успјећемо да то промијенимо и да то буде боље у значајнијој мјери.

И ЛЕД расвјета је планирана у неком догледном времену, је ли тако?

Настојали смо да нашу главну улицу мало умијемо и дотјерамо. Ријешили смо да ове године у бар једном дијелу те улице обновимо фасаде. Паралелно са тим кренули смо у још једну активност. Ми смо једна од општина које још увијек нису инсталирале јавну ЛЕД расвјету којом се остварују значајне уштеде у потрошњи електричне енергије. Већ идуће седмице ћемо кренути у одређене активности на конкретизацији тих радова како бисмо у скорије вријеме ушли у замјену комплетне расвјете у самом граду. Потребно је урадити и одређено прекомпоновање, тамо гдје је било неадекватних рјешења да то замијенимо. Такво је стање да негдје имамо расвјету јачине која нам није потребна за тај простор, или да је слабија од потребне. То ће да уреде стручњаци, а паралелно са обновом фасада да имамо шта и освијетлити и да нам град у том дијелу буде бар за нијансу бољи него што је био.

Да ли нам можете рећи нешто више о почетку изградње тржног центра у Рогатици?

Тржни центар је пројекат који ће се дефинитивно реализовати у наредном периоду. Од 15. септембра ћемо имати званично градилиште са свим пратећим информацијама. Негдје до априла идуће године биће завршен тај објекат који ће уљепшати улаз у град са јужне стране. На том простору биће саграђена и управна зграда Електродистрибуције Пале, за потребе овдашње радне јединице.

Општина је започела и пројекат запошљавања приправника и то је кренуло званично од 1. септембра. Каква је ситуација на пољу запошљавања, посебно у реалном сектору?

Тржни центар би у коначници требало да запосли најмање 20 радника. Исто тако позитивно у наредном периоду на подручју реалног сектора је отварање фабрике пелета од стране фирме која је ушла у приватизацију и купила Дрвну индустрију „Сјемећ“ и која планира да запосли двадесетак радника. Иста та фирма у проширењу својих активности планира и производњу столарије гдје ће запослити око 30 радника. Уз приправнике, уз текстилну индустрију „Мраз“ која планира неких 50 запослених радника, за нашу малу средину то су лијепе вијести и добар сигнал да се нешто дешава и да се крећемо у добром правцу.

У календару редовних активности, поред љетњих дешавања, у септембру је планирана и манифестација регионалног карактера – пољопривредна изложба и сајам. Да ли је све спремно за ту манифестацију?

Ми смо спремни за ту традиционалну манифестацију. Ове године смо је помјерили мало у љетњи период, 15. септембар. Имали смо једно лоше искуство да нам се то некако „увукло“ у рану јесен која на овим просторима доноси лоше временске прилике и онда нам то некако не буде оног квалитета којег бисмо жељели. Организациони одбор је давно кренуо у те активности и припремио све како би се ова манифестација одржала у најбољем реду. Према садашњим сазнањима, од произвођача из наше и општина у окружењу, ове године би требало да премашимо све досадашње изложбе и по броју излагача и по квалитету изложених грла и производа.

Last modified: 06/09/2018

Comments are closed.