Zvanična internet prezentacija Opštine Rogatica

Dan otvorenih vrata – Velika zainteresovanost za nova zanimanja u Srednjoškolskom centru “27. januar” Rogatica

25/05/2018

Danas je u Srednjoškolskom centru “27. januar” Rogatica održan “Dan otvorenih vrata” za učenike koji završavaju osnovnu školu. To je tradicionalna aktivnost koja se priređuje s ciljem upoznavanja budućih srednjoškolaca sa obrazovnim profilima koje nudi ova ustanova.

Njima je, između ostalog, predstavljena upisna politika koja donosi novitete u vidu dva zanimanja: električar i agroturistički tehničar. Upravo ova dva zanimanja izazvala su veliku pažnju učenika. Jedan od njih je Nemanja Rađenović koji kaže da se odlučio za zanimanje agroturistički tehničar zbog toga što njegova porodica ima poljoprivredno gazdinstvo na kojem će i on dati svoj doprinos znanjem stečenim u školi. Nakon toga planira da nastavi školovanje na poljoprivrednom fakultetu, ali i da zasnuje sopstveno gazdinstvo.

Direktor Srednjoškolskog centra Žaklina Lelek naglašava činjenicu da će u predstojećoj školskoj godini uz rogatičku samo srednja škola u Prijedoru obrazovati buduće agroturističke tehničare. Zainteresovanost učenika za nova zanimanja je ne iznenađuje, budući da su u prethodnim decenijama gimnazija i ekonomska struka bile dominantne, zbog čega je došlo do zasićenja na tržištu rada. Na inicijativu načelnika opštine Rogatica Milorada Jagodića održani su konsultativni razgovori Opštinske uprave, škole i privrednika u vezi sa kreiranjem upisne politike. Osluškivanjem želja učenika 9. razreda i želja njihovih roditelja, kreiran je Plan upisne politike za školsku 2018/19. godinu koji je odobren od strane nadležnog ministarstva.

Za nova zanimanja obrazovaće se po 17 učenika, dok će u gimnaziju opšteg smjera i ekonomski smjer biti upisano po 20 učenika. Konkurs za upis učenika u 1. razred u školskoj 2018/19. godini raspisan je i izložen na ulazu u srednju školu. Junski upisni rok će trajati od 11. do 22. juna, a julski od 2. do 13. jula.

Srednjoškolski centar “27. januar” narednih dana će se oprostiti od 54. generacije maturanata. Prema riječima direktorice radi se o veoma uspješnoj generaciji. Matursko veče planirano je za 3. jun, kada će maturanti tradicionalno prodefilovati Ulicom srpske sloge do motela “Park”, gdje će biti održano matursko slavlje. Troškove kotizacija za matursko veče snosiće načelnik opštine Milorad Jagodić.

 

Last modified: 25/05/2018

Comments are closed.