Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Стари Брод – обиљежено 75 година од страдања више од 6.000 Срба

22/03/2017

Данас је у Старом Броду обиљежено 75 година од усташког покоља више од 6.000 Срба са подручја Сарајевско-романијске регије. У организацији Српске православне црквене општине Вишеград и уз подршку општина Рогатица, Вишеград и Соколац, приређен је молитвени и културно-историјски програм, уз присуство државних званичника и више од 400 поклоника из свих крајева. И старо и младо сјатило се у Стари Брод, на обалу Дрине, код спомен-обиљежја и капеле. Прислужили су свијеће и помолили се за вјечни мир невиних страдалника.

Архимандрит Лазар, уз саслужење свештеника Митрополије дабробосанске, служио је парастос за страдалнике. Након полагања вијенаца, обратили су се људи из духовног, културног и политичког живота.

Историчар Предраг Остојић одржао је историјски час. Остојић се осврнуо на звјерства почињена на овим просторима, посматрајући Стари Брод као лекцију која би требало да буде опомена и нама и будућим генерацијама.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић подсјетио је на историјски значај овог мјеста, напоменувши да не смијемо заборавити ни ове, ни друге злочине у којима су Срби страдали. Наша дужност је да их се сјећамо, а чувајући сјећање на њих, чувамо и дух српског народа, страдалог у борбама за слободу.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да је деценијско ћутање о овом и другим злочинима одговарало онима који су против српског народа и да таквих има и данас. Додик је посебно нагласио важност јединства српског народа, у константним покушајима да нам се одузму територија, писмо и вјера.

Прошло је седам и по деценија од покоља у Старом Броду, једног од највећих српских страдања икада. Проћи ће и вијекови. Данашње натполовично присуство младих, који су препјешачили један дио пута, храбри да ниједна жртва неће бити заборављена и да ће будуће генерације српског народа знати и успјети да сачувају територију, језик и слободу.

Last modified: 22/03/2017

Comments are closed.