Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Средњошколци посјетили хидроелектрану у Месићима

08/06/2018

Ученици трећег разреда рогатичке Гимназије јуче су са професором физике Срђаном Вуковићем посјетили  Хидроелектрану “Месићи” код Рогатице. Том приликом обишли су објекте хидроелектране предвођени пословођом Жељком Јовичићем.

Хидроелектрана “Месићи” састоји се од старог и новог постројења. Изградња бране започета је по завршетку Другог свјетског рата, а производња електричне енергије 1950. године. Занимљива је чињеница да је стара електрана прва изграђена електрана у новонасталој Југославији, а нова електрана, чија изградња је завршена прије три године, прва у Републици Српској.

“Овај едукативни излет организован је да би ученици могли видјети како практично функционише све оно што смо обрађивали кроз градиво у овој школској години. Посјете хидроелектрани у Месићима постају својеврсна традиција коју смо започели прошле године и трудићемо се да то наставимо”, изјавио је професор Вуковић.

Ученике је посебно задивило умијеће неимара који су прије 70 година са скромним алатима направили импозантан хидроенергетски објекат. Поређењем старе и нове електране дошли су до закључка да је остварен велики технолошки напредак за само седам деценија, али да су одређени принципи и идеје непревазиђени. Превоз за ученике обезбиједило је Шумско газдинство “Сјемећ” из Рогатице.

 

Last modified: 08/06/2018

Comments are closed.