Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Средњошколци на комеморацији у Доњој Градини

24/04/2017

Јуче је у спомен-подручју Доња Градина, у организацији влада Републике Српске и Републике Србије, одржана комеморација поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

По препоруци Министарства просвјете и културе Републике Српске, планирано је да ученици основних и средњих школа посјећују мјеста од историјског значаја. Уз подршку Општине Рогатица, која је омогућила превоз, ученици трећег разреда Средњошколског центра “27. јануар” са професорима су посјетили спомен-комплекс у Доњој Градини и присуствовали полагању вијенаца, парастосу и обраћањима вјерског и државног врха.

Парастос страдалима служили су патријарх српски Иринеј и епископ бањалучки Јефрем. У своме обраћању, патријарх Иринеј казао је да Доња Градина за Србе представља свето мученичко мјесто, подсјећајући на болну чињеницу да су само у НДХ постојали логори за дјецу.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик осврнуо се на вишевјековну борбу српског народа за слободу и нагласио значај постојања Републике Српске, која је круна те борбе, закључивши да се страдања у Јасеновцу не би догодила да је Република Српска постојала 1941. године. Додик сматра да је Република Српска услов за очување српског народа и његове слободе и посебно је подсјетио на важност јединства са Србијом.

Предсједник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је да и деценијама након ових злочина, у Хрватској и даље постоје идеје о повампирењу усташке идеологије. “Наш посао је да се данас супротставимо онима који би да мењају границе на Балкану, неки би да праве Велике Албаније, неки неке друге државе. Да праве своје велике државе не питајући никога, а понајмање Србе чију територију би да отму. Наш посао је да их победимо политички, без рата, без сукоба”, истакао је Вучић.

Рогатички средњошколци, као и многобројни ученици са подручја цијеле Републике, имали су прилику да чују  својеврсну историјску лекцију, једну од многих у нашој историји. Гробна поља, Топола ужаса, казани у којима су вршени експерименти са остацима логораша – све то су болни подсјетници на жртву предака, али и опомена и мотив да сачувамо нашу слободу, језик и територију.

Last modified: 24/04/2017

Comments are closed.