Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Ивањдански црквено-народни сабор на Црквинама

07/07/2017

Данас је код цркве Светог Јована Крститеља на Црквинама одржан традиционални црквено-народни сабор. Свету литургију служио је пензионисани протојереј ставрофор Милорад Љубинац уз саслужење седам свештеника, а затим је услиједила литија.

У оквиру литије служен је и парастос за 42 члана породице Пушоња из села Џимрије, који су мучки поклани и погубљени 26. априла 1942. године од стране усташа из Црне легије. Најмлађа жртва био је Марко, стар седам дана, а најстарија седамдесетседмогодишња Ђурђија.

Данашњем Сабору присуствовао је велики број вјерника. Домаћин Сабора свештеник Његослав Јелисић поздравио је присутне вјернике и исказао задовољство великом посјећености. Благословио их је ријечима: “Куд год ходили, Бога молили и Бог вам помогао!”

Сабору је присуствовао и начелник општине Рогатица Милорад Јагодић са сарадницима. Свештеник Јелисић захвалио му је на свесрдној подршци коју пружа, како би се оваква народна окупљања одржавала, те чувале вјера и традиција.

На крају је сломљен славски колач и уприличен славски ручак, чији кум је био Јован Ристановић родом из села Штавањ, а настањен у Лазаревцу. У наставку је услиједило народно весеље за присутне.

chevron-right chevron-left

 

 

Last modified: 07/07/2017

Comments are closed.