Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Са VII сједнице СО Рогатица: Наслијеђена дуговања преко два и по милиона КМ

28/04/2017

Дневни ред данашње VII сједнице Скупштине општине Рогатица био је веома садржајан, те је засједање трајало четири сата. На почетку је саопштено да је одборник Синиша Сорак званично приступио скупштинској већини, коју сада чини 12 одборника.

Након усвајања Записника са претходне сједнице, усвојени су Статут општине Рогатица и Пословник о раду Скупштине општине. Пета тачка дневног реда, у оквиру које је разматран Извјештај о утрошку програмски планираних средстава у 2016. години изазвала је највише пажње. Према информацијама Тијане Бркић, начелнице Одјељења за финансије, Општина Рогатица има преко два милиона КМ неплаћених обавеза, а на то се додаје и кредит за водовод и канализацију од 500.000 КМ. Одборници скупштинске већине заузели су став да је лицемјерно од стране опозиционих одборника то што се јављају са тобоже добрим приједлозима, када су претходних деценија обнашали власт и нису учинили ни упола од тога што предлажу. Осим тога, изразили су незадовољство нерационалним управљањем Општином у мандату бившег начелника, наводећи да су ове обавезе које је он оставио ругање грађанима Рогатице и да ће тражити провјеру сумњивих рачуна. Додају и чињеницу да за базен на спортском центру није плаћен ни пројекат, а камоли досадашњи радови. И кредит за водовод и канализацију је споран, будући да је недавно доспио на отплату, а цијели пројекат реализован је са бројним мањкавостима. Уз све то, наглашавају они, водна добра прешла су у приватно власништво, а ЈП “Водовод и канализација” плански је доведено до стечаја.

Још једна лоша финансијска вијест тиче се кредита из 2001. године, у износу од 70.000 КМ, јер је судском пресудом одлучено да Општина мора исплатити тај износ.

Информација о функционисању мјесних заједница на подручју општине Рогатица није усвојена, а ниједан од предсједника мјесних заједница није присуствовао сједници.

Разматране су и усвојене информације о раду у 2016. години Полицијске станице Рогатица, Средњошколског центра “27. јануар”, Ветеринарске станице Рогатица, Општинске организације Црвеног крста и Општинске изборне комисије, док Информација о раду Основне школе “Свети Сава” није усвојена.

Изгласано је неповјерење досадашњим директорима и управним одборима установа чији оснивач је Општина, а именовани су вршиоци дужности директора: Синиша Миљешић у Дому здравља, Марина Ћосовић у Центру за социјални рад, Предраг Ујић у Туристичкој организацији општине Рогатица и Душко Матијевић у Центру за културу и спорт “Раденко Мишевић”. Именовани су и нови чланови управних одбора ових установа, као и Дјечијег вртића “Бамби” Рогатица.

 

Last modified: 03/05/2017

Comments are closed.