Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Програм обиљежавања 75. годишњице страдања Срба у Старом Броду

20/03/2017

У прољеће 1942. године из Сарајева је кренуло десет хиљада усташа са намјером да протјерају и побију српско становништво. Српски народ са подручја Сарајева, Пала, Олова, Кладња, Сокоца, Хан Пијеска, Рогатице и Вишеграда у збјеговима крену низ Дрину да би спас потражио у Србији. У Вишеграду италијанска војска није дозволила народу да пређе преко ћуприје и збјег крену поред Дрине према селима Милошевићима и Старом Броду гдје се налазила скела. Усташе стигоше овај збјег и мучки убише око шест хиљада српских жена, дјеце и стараца. Највећи покољ над Србима усташе на Старом Броду учинише на православни празник Младенце, 22. марта.

 
Као штo je раније најављено, Општина Рогатица организује поклонички поход у Стари Брод, у сриједу, 22. марта. Полазак је заказан за 9.00 часова, са Трга ослободилаца. Планирано је да се аутобусима путује до локалитета Громиле, одакле би се пјешачило 6 километара до Старог Брода.

Долазак у Стари Брод планиран је до 12.00 часова, када ће бити служен парастос за преко 6000 страдалих Срба са подручја Сарајевско-романијске регије. Присутнима ће се, потом, обратити архимандрит Јован Гардовић из манастира Дражевина, начелник општине Рогатица Милорад Јагодић, генерал-мајор Војске Републике Српске Миломир Савчић, а историчар Предраг Остојић одржаће историјски час. Организатор молитвеног и културно-историјског програма је Српска православна црквена општина Вишеград, уз подршку општина Рогатица, Вишеград и Соколац.

Подсјећамо заинтересоване да је рок за пријаву уторак, 21. март, до 12 часова на број телефона 058/415-404. Превоз, храна и освјежење су обезбијеђени.

Last modified: 20/03/2017

Comments are closed.