Званична интернет презентација Општинe Рогатица

Положен камен темељац за музеј у Старом Броду

12/10/2017

Данас је положен камен темељац за музеј који ће бити дио спомен-комплекса у Старом Броду, гдје је 1942. године од усташког ножа и метка страдало више од 6.000 Срба. Камен темељац су положили начелници општина Рогатица, Вишеград и Сребреница и народни посланик Марко Видаковић, уз благослов вишеградског протојереја Драгана Вукотића.

Према ријечима начелника Рогатице Милорада Јагодића, Српској православној Црквеној општини Вишеград, као носиоцу активности, подршку у изградњи пружиће општине Рогатица и Вишеград. Јагодић додаје да ће се изградњом музеја употпунити спомен-комплекс у Старом Броду.

Начелник Вишеграда Младен Ђуревић казао је да ће Вишеград и Рогатица заједничким средствима саградити скелу и два пристаништа, како би се могли превозити посјетиоци и возила са једне на другу обалу. Ђуревић је најавио да ће се извршити и санација пута са вишеградске стране.

Протојереј Драган Вукотић истиче да је током ове године дошло до повећања броја посјетилаца, те је само у оквиру организованих посјета више од 5.000 људи прошло кроз Стари Брод. Вукотић каже да се управо због тога указала потреба за изградњом музеја, у којем ће бити изложени документи и фотографије, као докази о великом страдању Срба.

Младен Грујичић, начелник Сребренице, наглашава да је постојање оваквог спомен-комплекса веома значајно, те да ће се на прави начин показати величина српских страдања, која се обично минимизирају и скривају.

chevron-right chevron-left

Last modified: 12/10/2017

Comments are closed.